zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Donesen

12.07.1999.

Objavljen

21.07.1999.

Stupa na snagu

29.07.1999.
Prethodnik
Nasljednik

Pravilnik o obračunskim zavodima, naknadi za posredovanje i obrascu mjenice

Pročišćeni tekst vrijedi od 01.01.2011.

Narodne novine 77/1999, 146/1999, 35/2000, 22/2003, 39/2008, 146/2010

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Pravilnik o obračunskim zavodima, naknadi za posredovanje i obrascu mjenice (»Narodne novine«, br. 77/99, 146/99, 35/00, 22/03, 39/08, 146/10)

MINISTARSTVO FINANCIJA

Na temelju članka 113. stavka 2. Zakona o mjenici ("Narodne novine", br. 74/94.) ministar financija donosi

PRAVILNIK

O OBRAČUNSKIM ZAVODIMA, NAKNADI ZA POSREDOVANJE I OBRASCU MJENICE

Članak 1.

Ovim se Pravilnikom određuje koje se institucije smatraju obračunskim zavodima u smislu članka 37. stavka 2. Zakona o mjenici, iznos naknade za posredovanje kod povratne mjenice u smislu članka 51. stavka 2. Zakona o mjenici te se propisuje obrazac mjenice.

Članak 2.

Obračunskim zavodima u smislu članka 37. stavka 2. Zakona o mjenici smatraju se Hrvatska narodna banka, banke.

Članak 3.

Naknade za posredovanje kao i pristojbe za povratnu mjenicu sukladno čl. 51. st. 2. Zakona o mjenici iznosi 10% provizije od mjenične svote u korist onoga tko ostvaruje regresno pravo zbog neakceptiranja mjenice a što je i ugovoreno.

Članak 4.

(1) Obrasce mjenice tiska i pušta u uporabu Ministarstvo financija, a raspačava ih Hrvatska narodna banka putem Financijske agencije i banaka.

(2) Obrasce mjenice prodaje Financijska agencija i banke maloprodavačima obrasca mjenice.

(3) Maloprodaju obrasca mjenice mogu obavljati tijela državne uprave, upravne organizacije, jedinice lokalne samouprave i uprave i njihova tijela, sudovi, banke, Financijska agencija, Hrvatska pošta.

(4) Ovlaštenje za maloprodaju obrazaca mjenica ostalim pravnim i fizičkim osobama izdaje ministar financija. Pravne i fizičke osobe koje imaju ovlaštenje za maloprodaju državnih biljega izdano na temelju članka 21. stavka 2. Zakona o upravnim pristojbama ("Narodne novine", br. 8/96. i 131/97.) mogu obavljati i maloprodaju obrazaca mjenica.

4a) Rješenje o izdavanju ovlaštenja za maloprodaju mjeničnih obrazaca izdaje se na temelju zahtjeva i priložene dokumentacije zainteresiranih pravnih i fizičkih osoba.

Zainteresirane pravne i fizičke osobe dužne su uz zahtjev za izdavanje ovlaštenja za maloprodaju obrazaca mjenica priložiti sljedeću dokumentaciju:

- preslike registracije trgovačke tvrtke odnosno trgovačkog obrta,

– presliku potpisnog kartona i informaciju o solventnosti BON-2,

– upravnu pristojbu od 70,00 kuna državnih biljega.

(5) Prodavačima na malo za poslove prodaje na malo obrazaca mjenice pripada provizija od 6% od vrijednosti kupljenih obrazaca mjenice od Financijske agencije.

(6) Cijena obrasca mjenice iznosi 20,00 kuna.

(7) Ministarstvo financija, Hrvatska narodna banka i Financijska agencija i banke ugovorom uređuju puštanje u uporabu, raspačavanja i druga pitanja te naknadu koja pripada Hrvatskoj narodnoj banci, Financijskoj agenciji i bankama za poslove u svezi s obrascima mjenice.

Članak 5.

(1) Obrazac mjenice izrađuje se na specijalnom bijelom papiru debljine 120 grama s ugrađenom filigranskom zaštitom i s nevidljivom zaštitom u linijskom tisku, te vodenim znakom, grbom Republike Hrvatske.

(2) Temeljni način zaštite sastoji se od toga da je papir kemijski reaktivan, koji reagira na određeni broj kemijskih sredstava za brisanje, te da je vodeni znak na papiru višetonski kontinuirani, a sigurnosne podloge moraju biti izrađene u kombinaciji s posebno izrađenim antikopirajućim bojama.

Članak 6.

Obrazac mjenice izgleda ovako:

1. Dimenzije obrasca mjenice zajedno s bijelim rubom jesu 240 mm ¤ 95 mm.

2. Oznaku da je mjenica napisana u samom slogu isprave na jeziku na kome je sastavljena, mjesto, datum izdavanja i datum dospjelosti.

3. Tekst na mjenici tiskan je crnom zaštitnom bojom na četverokutnoj podlozi u svijetlo sivo plavoj nijansi u kojoj je otisnut zaštitni slog "RH" i centralno je smješten grb Republike Hrvatske..

4.

Na lijevoj strani obrasca mjenice tiskan je grb Republike Hrvatske.

5. Uz lijevi bočni rub mjenice tiskana je riječ: "PRIHVAĆAMO:", "U ------- 20", "platite za ovu --------- mjenicu", "po naredbi -------- svotu od", "vrijednost primljena --------- i stavite u račun: --------- izvješće", "trasatu", "Plaćanje:" te "Trasant:"

"(Točna adresa)" "(Točna adresa)"

6. U gornjem desnom kutu i središnjem dijelu tiskana je linijska podloga za upis elemenata prilikom ispunjavanja obrasca mjenice.

7. "U donjem lijevom uglu obrasca mjenice tiskana je serija i broj mjenice."

Članak 7.

Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o izdavanju, distribuciji, povlačenju iz upotrebe i zamjeni jedinstvenog mjeničnog blanketa ("Narodne novine", br. 50/92.) i Naredba o puštanju u tečaj administrativnih biljega i mjeničnih blanketa Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 52/92. i 5/94.).

Tiskane mjenice prema Pravilniku o izdavanju, distribuciji, povlačenju iz upotrebe i zamjeni jedinstvenog mjeničnog blanketa ("Narodne novine", br. 50/92.), vrijede do 28. 02. 2000. godine.

Mjenice izdane na blanketu prema ovom Pravilniku vrijede do dana dospijeća za naplatu.

Članak 8.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana nakon objave u "Narodnim novinama".

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija