zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o obavljanju nadzora nad poslovanjem banaka

Pročišćeni tekst vrijedi od 25.05.2000.

Narodne novine 50/2000

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

Odluka o obavljanju nadzora nad poslovanjem banaka ( 17/03) na snazi od 12.2.2003. u točki 34. propisuje:

"Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o obavljanju nadzora nad poslovanjem banaka (»Narodne novine«, br. 50/2000.)."

PREAMBULA

Odluka o obavljanju nadzora nad poslovanjem banaka (»Narodne novine«, br. 50/00)

HRVATSKA NARODNA BANKA

1120

Na temelju članka 67. stavka 1. točke 23. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci (»Narodne novine« br. 35/95 - pročišćeni tekst), te članka 67. stavka 3. i članka 73. stavka 3. Zakona o bankama (»Narodne novine«, br. 161/98), Savjet Hrvatske narodne banke na sjednici održanoj 10. svibnja 2000. godine, donio je

ODLUKU

O OBAVLJANJU NADZORA NAD POSLOVANJEM BANAKA

I. OPĆE ODREDBE

1. Ovom Odlukom Hrvatska narodna banka propisuje sadržaj i način obavljanja nadzora nad poslovanjem banaka, štedionica, stambenih štedionica, podružnica i predstavništava stranih banaka u Republici Hrvatskoj (u nastavku: banka), kao i mjere koje se poduzimaju radi otklanjanja nezakonitosti i nepravilnosti utvrđenih u poslovanju banke i radi poboljšanja stanja u banci.

2. Ovom se Odlukom detaljnije definiraju i ovlaštenja u nadzoru, provedba nadzora, uvjeti za izricanje propisanih mj...

II. SADRŽAJ NADZORA

3. Nadzor zakonitosti i pravilnosti poslovanja banke, obuhvaća:

1) usklađenost stvarnog stanja s dokumentacijom na temelju koje je izdano odobrenje za rad banke;

2) usklađenost predmeta poslovanja banke s rješenjem o odobrenju za rad banke;

3) usklađenost akata banke i poslovanja banke s odredbama propisa i rješenjem o odobrenju za rad;

4) istinitost, cjelovitost i pravodobnost izvješćivanja Hrvatske narodne banke;

5) uvid i nadzor nad ustrojem banke i vo...

III. NAČIN OBAVLJANJA NADZORA

4. Nadzor nad poslovanjem banaka Hrvatska narodna banka obavlja:

a) raščlambom propisanih financijskih izvješća i druge dokumentacije koju banke dostavljaju Hrvatskoj narodnoj banci, kao i podataka koji su dobiveni na temelju posebnih zahtjeva Hrvatske narodne banke;

b) izravnim nadzorom koji se obavlja u banci pregledom poslovnih knjiga i drugih evidencija banke, kao i druge poslovne dokumentacije u izvorniku ili drugom valjanom obliku, kao i opremljenosti banke (tehnička, k...

III.1. Nadzor raščlambom financijskih izvješća

5. Ako se nadzorom banke raščlambom financijskih izvješća u Hrvatskoj narodnoj banci utvrdi da banka u svom poslovanju postupa nepravilno ili postupa suprotno zakonu i drugim propisima, Hrvatska narodna banka sastavlja zapisnik o obavljenom nadzoru raščlambom financijskih izvješća kojim se konstatiraju utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti.

Zapisnik iz prethodnog stavka sastavlja se i na temelju njega poduzimaju se mjere na istovjetan način kao i kod zapisnika koji se sastavlja na ...

II.2. Izravni nadzor

III.2.1. Provedba i uvjeti za provedbu izravnog nadzora

6. Izravni nadzor u bankama obavljaju ovlašteni djelatnici Hrvatske narodne banke na temelju ovlaštenja guvernera Hrvatske narodne banke, uz predočenje službene iskaznice inspektora Hrvatske narodne banke.

Uprava banke u kojoj se obavlja izravni nadzor dužna je ovlaštenim djelatnicima Hrvatske narodne banke omogućiti uvid u sve poslovne knjige, knjigovodstvene isprave, izvorne dokumente, kreditne i druge spise i drugu dokumentaciju koju posjeduje, a koja je potrebna za obavljanje na...

III.2.2. Mjere u tijeku izravnog nadzora

13. Ako u tijeku obavljanja izravnog nadzora ovlašteni djelatnici Hrvatske narodne banke utvrde da banka u svom poslovanju ne postupa zakonito i pravilno, a priroda nezakonitosti i nepravilnosti je takva da je treba odmah otkloniti ili poduzeti određene radnje za njihovo otklanjanje, voditelj izravnog nadzora, uz prethodnu pisanu suglasnost guvernera Hrvatske narodne banke, donosi rješenje kojim nalaže odgovarajuće mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti.

Mjere ...

IV. ZAPISNIK O OBAVLJENOM NADZORU

IV.1. Zapisnik o obavljenom izravnom nadzoru

16. Nakon obavljenoga izravnog nadzora nad poslovanjem banke, ovlašteni djelatnici Hrvatske narodne banke sastavljaju zapisnik o obavljenom izravnom nadzoru (u nastavku: zapisnik).

Prije konačnog dostavljanja zapisnika, nacrt zapisnika dostavlja se upravi banke kako bi se o njemu mogla očitovati.

U uvodnom dijelu zapisnika navode se zakonski propisi na temelju kojih Hrvatska narodna banka ima ovlaštenje za obavljanje nadzora, predmet nadzora i razdoblje koje je nadzorom banke...

IV. 2. Zapisnik o obavljenom nadzoru raščlambom financijskih izvješća

24. Na zapisnik o obavljenom nadzoru raščlambom financijskih izvješća na odgovarajući se način primjenjuju odredbe propisane točkama 16. do 23. ove Odluke.

V. MJERE ZA OTKLANJANJE NEZAKONITOSTI I NEPRAVILNOSTI I MJERE ZA POBOLJŠANJE STANJA U BANCI

25. Ako se izravnim nadzorom ili nadzorom raščlambom financijskih izvješća utvrdi da banka u svom poslovanju ne postupa zakonito i pravilno, guverner Hrvatske narodne banke donijet će rješenje kojim će naložiti odgovarajuće mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti i mjere za poboljšanje stanja u banci.

26. Mjere koje rješenjem nalaže guverner Hrvatske narodne banke su:

1) ispravljanje poslovnih knjiga i u vezi s tim financijskih izvješća i obračuna kako bi...

VI. RJEŠENJE

27. Za utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti u poslovanju banke čija je priroda takva da se trebaju otkloniti, guverner Hrvatske narodne banke donosi rješenje kojim nalaže mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti i mjere za poboljšanje stanja u banci najkasnije u roku od 30 dana od dana primitka primjedaba na zapisnik, odnosno od dana isteka roka za primitak primjedaba na zapisnik.

Rješenja iz prethodnog stavka Hrvatska narodna banka donosi na temelju zapisnika ...

VII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

31. Guverner Hrvatske narodne banke može na temelju ove Odluke propisati uputu o detaljnijim uvjetima za njezinu primjenu.

32. Do dobivanja odobrenja za rad kao banka, a pod uvjetima i na način propisan člankom 119. Zakona, ova Odluka se primjenjuje i na nadzor nad poslovanjem štedionica upisanih u sudski registar prije stupanja na snagu Zakona.

33. Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o uvjetima i načinu obavljanja kontrole (nadzora) poslovanja banaka i ...

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija