zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene

Zakon o igrama na sreću i zabavnim igrama

Pročišćeni tekst vrijedi od 20.01.1994. do 14.08.1995.

Narodne novine 61/1991, 40/1992, 86/1992, 2/1994

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Zakon o igrama na sreću i zabavnim igrama (»Narodne novine«, br. 61/91, 40/92, 86/92, 2/94)

SABOR REPUBLIKE HRVATSKE

1601

Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, a u svezi s člancima 6. i Z. Ustavnog zakona za provedbu Ustava Republike Hrvatske. donosim

UKAZ

o proglašenju Zakona o igrama na sreću i zabavnim igrama

Proglaševam Zakon o igrama na sreću i zabavnim igrama kojeg je Sabor Republike Hrvatske donio na sjednicama Vijeća udruženog rada 8. studenoga 1991, Vijeća općina 8. studenoga 1991. i Društveno-političkog vijeća 8. studenoga 1991. godine.

Klasa: 011-01/91-01/152

Urbroj : 71-9 I -1

Zagreb, 14. studenoga 1991.

Predsjednik Republike Hrvatske

dr. Franjo Tuđman, v. r.

ZAKON

o igrama na sreću i zabavnim igrama

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim se Zakonom uređuju uvjeti priredivanja igara na sreću i zabavnih igara, način oporezivanja te visine kazni za prekršaje pravnih i fizičkih osoba koje organiziraju igre na sreću i zabavne igre. Igre na sreću i zabavne igre priređuju se radi razonode i zabave sudionika u igri radi veće iskoristivosti i poticanja djelatnosti turizma i ugostiteljstva te pribavljanja sredstava za socijalno-humanitarne i druge potrebe koje se financiraju iz državnog proračuna.

Članak 2.

Igrom na sreću, u smislu ovoga zakona, smatraju se: loto. sportska prognoza, veldo, bingo, lutrija. tombola, klađenje, igre na stolovima i druge igre u kojima se sudionicima pruža mogućnost stjecanja dobitka u novcu, stvarima ili pravima, pri čemu krajnji ishod igre ne ovisi od znanja ili umješnosti sudionika u igri, već od slučaja ili nekog drugog neizvjesnog dogadaja.

Igre na sreću su i igre na automatima koji samostalno odlučuju putem mehaničkog ili elektronskog uredaja o isplati dobitka u novcu. žetonima ili stvarima (u daljem tekstu: automati za igre na sreću).

Odredbe ovoga zakona ne odnose se na ugovore na sreću koje međusobno sklapaju građani. niti na nagradne igre koje se priređuju radi privredne reklame pod uvjetom da se ne traži posebna uplata za ućešće u natječaju.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija