zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Zakon o porezu na dobit (1993)

Pročišćeni tekst vrijedi od 25.12.1996.

Narodne novine 109/1993, 95/1994, 106/1996

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Zakon o porezu na dobit (»Narodne novine«, br. 109/93, 95/94, 106/96)

ZASTUPNIČKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim

ODLUKU

o proglašenju Zakona o porezu na dobit

Proglašavam Zakon o porezu na dobit, koji je donio Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske na sjednici dana 23. studenoga 1993. godine.


Broj : PA4-127/ 1-93.

Zagreb, 29. studenoga 1993.

Predsjednik Republike Hrvatske

dr. Franjo Tuđman, v. r.


ZAKON

o porezu na dobit

1. TEMELJNE ODREDBE

Članak 1.

(1) Porez na dobit utvrđuje se i plaća prema odredbama ovoga Zakona i propisima donesenim na osnovi zakona.

(2) Raspodjela i pripadnost prihoda od poreza na dobit utvrđuje se posebnim zakonom.

1. Porezni obveznik

Članak 2.

(1) Obveznik poreza na dobit jest poduzetnik.

(2) Poduzetnikom, u smislu ovoga Zakona, smatraju se pravne i fizičke osobe, koje samostalno i trajno obavljaju djelatnost radi stjecanja dobiti, pa su obvezne voditi poslovne knjige i sastavljati financijske izvještaje po propisima o računovodstvu i po posebnim propisima.

(3) Obveznici poreza na dobit jesu i tuzemne poslovne jedinice inozemnih poduzetnika. Inozemni su poduzetnici oni koji u Republici Hrvatskoj nemaju ni sjedište ni upravu.

(4) Obveznici poreza na dobit jesu i poduzetnici koji upravljaju udjelima u kapitalu, osim ako je objekt ulaganja kapitala poduzetnik koji je sam obveznik poreza na dobit.

(5) Obveznik poreza na dobit jest i poduzetnik - fizička osoba koja ostvaruje dohodak u smislu Zakona o porezu na dohodak ako izjavi da će plaćati porez na dobit umjesto poreza na dohodak i voditi poslovne knjige u smislu propisa u računovodstvu.

(6) Obveznik poreza na dobit jest i poduzetnik - fizička osoba ako:

1. u prethodnoj kalendarskoj godini ima ukupni prihod veći od 2,000.000,00 kuna ili

2. u prethodnoj kalendarskoj godini ima dohodak veći od 300.000,00 kuna ili

3. ima dugotrajnu imovinu veću od 2,000.000,00 kuna, ili

4. u prethodnoj kalendarskoj godini prosječno zapošljava više od 30 radnika.

(7) Ako više osoba zajednički obavlja djelatnost (supoduzetnici), obveza poreza na dobit utvrđuje se prema uvjetima iz točke 1., 2., 3. i 4. stavka 6. ovoga članka, za ukupnu djelatnost Porezom na dobit iz zajedničke djelatnosti zadužuje se jedan od supoduzetnika određen ugovorom o supoduzetništvu. Ako ugovorom nije određen supoduzetnik koji se zadužuje porezom, Parezna uprava zadužit će porezom na dobit jednog od supoduzetnika za cjelokupni iznos poreza.

(8) Obveza plaćanja poreza na dobit i vođenja poslovnih knjiga, po propisima o računovodstvu za poduzetnike - fizičke osobe iz stavka 5. i 6. ovoga članka, počinje od početka poslovne godine, koja se nastavlja na godinu u kojoj je porezni obveznik predao Poreznoj upravi pisanu izjavu da umjesto poreza na dohodak želi plaćati porez na dobit ili u kojoj je ispunjen jedan od uvjeta iz stavka 6. ovoga članka.

(9) Ustanove, u smislu ovoga Zakona. nisu porezni obveznici ako obavljaju poslove za koje su osnovane. Isto tako i neprofitne organizacije i druge slične pravne osobe nisu porezdi obveznici, u smislu ovoga Zakona, ako nisu osnovane radi stjecanja dobiti.

(10) Ako ustanove ili neprofitne organizacije i druge slične pravne osobe obavljaju djelatnost i od koje ostvaruju dobit, tada su porezni obveznici za te djelatnosti.a

(11) Obveznici poreza na dobit su i svi oni poduzetnici čije se dobiti ne oporezuju kod nekog drugog poreznog obveznika i nisu obveznici poreza prema odredbama stavka 1. do 10. ovoga članka, ni po odredbama Zakona o porezu na dohodak.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija