zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene

Zakon o rudarstvu (2009)

Pročišćeni tekst vrijedi od 29.04.2011. do 17.05.2013.

Narodne novine 75/2009, 49/2011

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

Zakon o rudarstvu (56/13) na snazi od 18.5.2013. u članku 174. propisuje:

"Danom stupanja na snagu ovoga Zakona prestaje važiti Zakon o rudarstvu (»Narodne novine«, br. 75/09. i 49/11.)."

PREAMBULA

Zakon o rudarstvu (»Narodne novine«, br. 75/09, 49/11)

HRVATSKI SABOR

1782

Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim

ODLUKU

O PROGLAŠENJU ZAKONA O RUDARSTVU

Proglašavam Zakon o rudarstvu, kojega je Hrvatski sabor donio na sjednici 19. lipnja 2009. godine.

Klasa: 011-01/09-01/94

Urbroj: 71-05-03/1-09-2

Zagreb, 23. lipnja 2009.

Predsjednik
Republike Hrvatske
Stjepan Mesić, v. r.

ZAKON

O RUDARSTVU

I. OPĆE ODREDBE

Predmet zakona

Članak 1.

(1) Ovim se Zakonom uređuje istraživanje mineralnih sirovina, odobrenje za istraživanje mineralnih sirovina, rezerve mineralnih sirovina, rudarski projekt, eksploatacija mineralnih sirovina, koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina, gradnja rudarskih objekata i postrojenja, rudarski planovi i rudarska mjerenja, jedinstveni informacijski sustav mineralnih sirovina, stručna sprema, mjere zaštite na radu, sanacija okoliša, nadzor nad provedbom ovoga Zakona, kaznene odredbe i druga pitanja.

(2) Odredbe ovoga Zakona odnose se na istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina koje se nalaze u zemlji ili na njezinoj površini, na riječnom, jezerskom ili morskom dnu ili ispod njega, u unutarnjim morskim vodama ili teritorijalnom moru Republike Hrvatske ili u podmorju Jadranskog mora izvan državnog područja do granica sa susjednim zemljama.

(3) Iznimno od odredbe stavka 2. ovoga članka za istraživanje i eksploataciju ležišta građevnog pijeska i šljunka iz obnovljivih ležišta u području značajnom za održavanje vodnog režima primjenjuju se propisi o vodama, a za istraživanje i eksploataciju građevnog pijeska i šljunka iz neobnovljivih ležišta i za vađenje kamena na području značajnom za održavanje vodnog režima i u zonama sanitarne zaštite crpilišta voda za piće, primjenjuju se odredbe ovoga Zakona, uz obveznu vodopravnu dozvolu.

Primjena propisa

Članak 2.

(1) Kada se prema odredbama ovoga Zakona za eksploataciju mineralnih sirovina daje koncesija, na sva pitanja koja se odnose na koncesiju, primjenjuju se odredbe Zakona o koncesijama, a na pitanja koja nisu uređena tim Zakonom, odredbe ovoga Zakona, uz obvezno poštivanje načela utvrđenih Zakonom o koncesijama. Na pitanja koja nisu uređena odredbama Zakona o koncesijama ili odredbama ovoga Zakona, primjenjuju se odredbe Zakona o općem upravnom postupku.

(2) U postupanju u drugim upravnim stvarima u kojima se ne odlučuje o davanju ili prestanku koncesije primjenjuju se odredbe ovoga Zakona, a na pitanja koja nisu uređena ovim Zakonom primjenjuju se odredbe Zakona o općem upravnom postupku.

(3) Na pitanja zaštite okoliša koja nisu uređena ovim Zakonom i propisima koji se donose na temelju ovoga Zakona primjenjuju se odredbe propisa kojima se uređuje zaštita okoliša i odredbe posebnih propisa koje se odnose na pojedine sastavnice okoliša.

(4) Na pitanja prava na pristup informacijama koja nisu uređena ovim Zakonom i propisima koji se donose na temelju ovoga Zakona primjenjuju se odredbe propisa kojima se uređuje pravo na pristup informacijama.

(5) Na pitanja vađenja šljunka i pijeska iz morskog dna primjenjuju se i propisi o pomorskom dobru.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija