zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Donesen

20.03.1992.

Objavljen

08.04.1992.

Stupa na snagu

16.04.1992.

Prestaje važiti

09.10.2007.

I. OPĆE ODREDBE

II. OPĆI UVJETI IZGRADNJE I UREĐENJA OBJEKATA

1. Lokacija, krug, putovi i raspored zgrada

2. Opskrba vodom

3. Odvod otpadnih voda

4. Materijali za izgradnju prostorija

5. Oprema

a. Kolosijeci

b. Postolja

c. Prijenos proizvoda

d. Radni stolovi

e. Konvejerski stolovi

f. Oprema za pranje ruku

g. Sterilizatori

h. Rasvjeta

i. Ventilacija

6. Prostorija za sanitaciju opreme

7. Prostorija za veterinarsku inspekciju

8. Prostorije za potrebe radnika

9. Higijena zaposlenog osoblja

III. INDUSTRIJSKI OBJEKTI

OBJEKTI ZA KLANJE PAPKARA, KOPITARA, PERADI I KUNIĆA

1. Prostorije za prihvat i privremeni smještaj životinja za klanje

2. Prostorije za klanje životinja

a. Klanje goveda

b. Klanje kopitara

c. Klanje svinja

d. Klanje ovaca

e. Klanje peradi

f. Klanje kunića

3. Prostorije za obradu želudaca i crijeva

4. Prostorije za hlađenje i zamrzavanje

5. Prostorija za rasijecanje - četvrtanje polovica

6. Prostorija za proizvodnju masti i loja

7. Prostorije za otpremu mesa

8. Prostorija za pranje i sanitaciju opreme

9. Prostorije za nejestive proizvode klanja i konfiskat

10. Prostorije za veterinarsku inspekciju

11. Prostorije za pregled mesa na trihinele

12. Garderobe i sanitarne prostorije

13. Prostorije za odmor i prehranu radnika

14. Prostorije za čišćenje, pranje i dezinfekciju prijevoznih sredstava

OBJEKTI ZA RASIJECANJE MESA PAPKARA, KOPITARA, PERADI I KUNIĆA

1. Prostorije za prihvat mesa

2. Prostorije za hlađenje i zamrzavanje mesa

3. Prostorije za rasijecanje i obradu mesa

4. Prostorije za proizvodnju masti ili loja

5. Prostorija za pakiranje mesa

6. Prostorija za otpremu pakiranog mesa

7. Prostorija za pranje i sanitaciju opreme

8. Prostorije za nejestive proizvode i konfiskat

9. Prostorije za veterinarsku inspekciju

10. Garderobe i sanitarne prostorije

11. Prostorije za odmor i prehranu radnika

12. Prostorije za uskladištenje materijala za pakiranje

13. Prostorije za čišćenje i dezinfekciju prijevoznih sredstava

OBJEKTl ZA OBRADU I RASIJECANJE MESA DIVLJAČI

OBJEKTI ZA PRERADU MESA PAPKARA, KOPITARA, PERADI I DIVLJAČI

OBJEKTI ZA RASIJECANJE RIBE I PRERADU RIBLJEG MESA

OBJEKTI ZA RASIJECANJE I PRERADU RAKOVA, ŠKOLJKI, PUŽEVA I ŽABA

OBJEKTI ZA PRIPREMU I PRERADU JAJA

OBJEKTI ZA OBRADU MLIJEKA I IZRADU MLIJEČNIH PROIZVODA

OBJEKTI ZA OBRADU, PRERADU I USKLADIŠTENJE MEDA

OBJEKTI ZA OBRADU, DORADU, PRERADU I USKLADIŠTENJE CRIJEVA PAPKARA I KOPITARA

OBJEKTI ZA PROIZVODNJU OVITAKA ZA KOBASICE OD SIROVINA ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA

OBJEKTI ZA PROIZVODNJU SIRILA

OBJEKTI ZA HLAĐENJE ZAMRZAVANJE I USKLADIŠTENJE PROIZVODA ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA

IV. OBRTNIČKI OBJEKTI

OBJEKTI ZA KLANJE ŽIVOTINJA

OBJEKTI ZA RASIJECANJE I OBRADU MESA

OBJEKTI ZA OBRADU I RASIJECANJE MESA DIVLJAČI

OBJEKTI ZA PRERADU MESA I IZRADU MESNIH PROIZVODA

OBJEKTI ZA RASIJECANJE I PRERADU RIBLJEG MESA

OBJEKTI ZA RASIJECANJE I PRERADU RAKOVA, ŠKOLJKI, PUŽEVA I ŽABA

OBJEKT ZA PRIPREMU I PRERADU JAJA

OBJEKTI ZA OBRADU I PRERADU MLIJEKA

OBJEKTI ZA PRERADU I USKLADIŠTENJE MEDA

OBJETI ZA OBRADU, DORADU, PRERADU I USKLADIŠTENJE CRIJEVA PAPKARA I KOPITARA

OBJEKTI ZA PROIZVODNJU SIRILA

OBJEKTI ZA HLAĐENJE, ZAMRZAVANJE I USKLADIŠTENJE PROIZVODA ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA NAMIJENJENIH PREHRANl LJUDI

V. OBJEKTI (PROSTORIJE) U DOMAĆINSTVU

VI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Prethodnik
Nasljednik

Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati objekti za klanje životinja, obradu, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog podrijetla

Pročišćeni tekst vrijedi od 30.05.2006. do 08.10.2007.

Narodne novine 20/1992, 27/1992, 75/1993, 56/2006

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

Pravilnik o higijeni hrane ( 99/07) na snazi od 9.10.2007. u članku 16. propisuje:

"Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaju važiti:
– Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati objekti za klanje životinja, obradu, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog podrijetla (»Narodne novine«, broj 20/92, 27/92 i 75/93);
– Pravilnik o veterinarsko-zdravstvenim uvjetima za izlov, uzgoj, pročišćavanje i stavljanje u promet živih školjkaša (»Narodne novine«, broj 117/04);
– Pravilnik o načinu obavljanja veterinarsko-sanitarnog pregleda i kontrole nojeva (»Narodne novine«, broj 150/02);
– Pravilnik o veterinarsko-zdravstvenim uvjetima koje moraju ispunjavati objekti za uzgoj, proizvodnju i stavljanje u promet riba i proizvoda od riba te rakova i proizvoda od rakova (»Narodne novine«, broj 148/99);
– Pravilnik o uvjetima koje moraju ispunjavati prostorije za proizvodnju i promet namirnica i predmeta opće uporabe (»Narodne novine«, broj 118/99) u dijelu koji se odnosi na hranu."

Ispravak Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati objekti za klanje životinja, obradu, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog podrijetla ( 27/92) objavljen 8.5.1992., na snazi od 16.4.1992.

PREAMBULA

Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati objekti za klanje životinja, obradu, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog podrijetla (»Narodne novine«, br. 20/92, 27/92, 75/93, 56/06)

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE

466

Na temelju članka 27. stavka 6., članka 47. stavka 6. i članka 56. stavka 7. Zakona o zdravstvenoj zaštiti životinja i veterinarskoj djelatnosti ("Narodne novine", broj 52/91), i članka 91. Zakona o upravi ("Narodne novine", broj 16/78, ,50/78, 29/85, 48/85, 41/90., 47/90 i 53A/91), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donosi

PRAVILNIK

o uvjetima kojima moraju udovoljavati objekti za klanje životinja, obradu, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog podrijetla

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim se pravilnikom propisuju uvjeti kojima glede izgradnje, tehničkog uređenja, tehnološke opreme, načina rada, higijene i stručnih djelatnika, moraju udovoljavati klaonice, rasjekavaonice, hladnjače i objekti za obradu, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog podrijetla (u daljnjem tekstu: namirnice životinjskog podrijetla), koji su namijenjeni za javnu potrošnju i izvoz.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija