Podzakonski propisi
Detalji dokumenta
Donesen
Objavljen
Stupa na snagu
Prestaje važiti
II. OPĆI UVJETI IZGRADNJE I UREĐENJA OBJEKATA
1. Lokacija, krug, putovi i raspored zgrada
4. Materijali za izgradnju prostorija
6. Prostorija za sanitaciju opreme
7. Prostorija za veterinarsku inspekciju
8. Prostorije za potrebe radnika
9. Higijena zaposlenog osoblja
OBJEKTI ZA KLANJE PAPKARA, KOPITARA, PERADI I KUNIĆA
1. Prostorije za prihvat i privremeni smještaj životinja za klanje
2. Prostorije za klanje životinja
3. Prostorije za obradu želudaca i crijeva
4. Prostorije za hlađenje i zamrzavanje
5. Prostorija za rasijecanje - četvrtanje polovica
6. Prostorija za proizvodnju masti i loja
8. Prostorija za pranje i sanitaciju opreme
9. Prostorije za nejestive proizvode klanja i konfiskat
10. Prostorije za veterinarsku inspekciju
11. Prostorije za pregled mesa na trihinele
12. Garderobe i sanitarne prostorije
13. Prostorije za odmor i prehranu radnika
14. Prostorije za čišćenje, pranje i dezinfekciju prijevoznih sredstava
OBJEKTI ZA RASIJECANJE MESA PAPKARA, KOPITARA, PERADI I KUNIĆA
2. Prostorije za hlađenje i zamrzavanje mesa
3. Prostorije za rasijecanje i obradu mesa
4. Prostorije za proizvodnju masti ili loja
5. Prostorija za pakiranje mesa
6. Prostorija za otpremu pakiranog mesa
7. Prostorija za pranje i sanitaciju opreme
8. Prostorije za nejestive proizvode i konfiskat
9. Prostorije za veterinarsku inspekciju
10. Garderobe i sanitarne prostorije
11. Prostorije za odmor i prehranu radnika
12. Prostorije za uskladištenje materijala za pakiranje
13. Prostorije za čišćenje i dezinfekciju prijevoznih sredstava
OBJEKTl ZA OBRADU I RASIJECANJE MESA DIVLJAČI
OBJEKTI ZA PRERADU MESA PAPKARA, KOPITARA, PERADI I DIVLJAČI
OBJEKTI ZA RASIJECANJE RIBE I PRERADU RIBLJEG MESA
OBJEKTI ZA RASIJECANJE I PRERADU RAKOVA, ŠKOLJKI, PUŽEVA I ŽABA
OBJEKTI ZA PRIPREMU I PRERADU JAJA
OBJEKTI ZA OBRADU MLIJEKA I IZRADU MLIJEČNIH PROIZVODA
OBJEKTI ZA OBRADU, PRERADU I USKLADIŠTENJE MEDA
OBJEKTI ZA OBRADU, DORADU, PRERADU I USKLADIŠTENJE CRIJEVA PAPKARA I KOPITARA
OBJEKTI ZA PROIZVODNJU OVITAKA ZA KOBASICE OD SIROVINA ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA
OBJEKTI ZA HLAĐENJE ZAMRZAVANJE I USKLADIŠTENJE PROIZVODA ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA
OBJEKTI ZA RASIJECANJE I OBRADU MESA
OBJEKTI ZA OBRADU I RASIJECANJE MESA DIVLJAČI
OBJEKTI ZA PRERADU MESA I IZRADU MESNIH PROIZVODA
OBJEKTI ZA RASIJECANJE I PRERADU RIBLJEG MESA
OBJEKTI ZA RASIJECANJE I PRERADU RAKOVA, ŠKOLJKI, PUŽEVA I ŽABA
OBJEKT ZA PRIPREMU I PRERADU JAJA
OBJEKTI ZA OBRADU I PRERADU MLIJEKA
OBJEKTI ZA PRERADU I USKLADIŠTENJE MEDA
OBJETI ZA OBRADU, DORADU, PRERADU I USKLADIŠTENJE CRIJEVA PAPKARA I KOPITARA
Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati objekti za klanje životinja, obradu, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog podrijetla
Pročišćeni tekst vrijedi od 30.05.2006. do 08.10.2007.
Narodne novine 20/1992, 27/1992, 75/1993, 56/2006
Pravilnik o higijeni hrane ( 99/07) na snazi od 9.10.2007. u članku 16. propisuje:
"Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaju važiti:
– Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati objekti za klanje životinja, obradu, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog podrijetla (»Narodne novine«, broj 20/92, 27/92 i 75/93);
– Pravilnik o veterinarsko-zdravstvenim uvjetima za izlov, uzgoj, pročišćavanje i stavljanje u promet živih školjkaša (»Narodne novine«, broj 117/04);
– Pravilnik o načinu obavljanja veterinarsko-sanitarnog pregleda i kontrole nojeva (»Narodne novine«, broj 150/02);
– Pravilnik o veterinarsko-zdravstvenim uvjetima koje moraju ispunjavati objekti za uzgoj, proizvodnju i stavljanje u promet riba i proizvoda od riba te rakova i proizvoda od rakova (»Narodne novine«, broj 148/99);
– Pravilnik o uvjetima koje moraju ispunjavati prostorije za proizvodnju i promet namirnica i predmeta opće uporabe (»Narodne novine«, broj 118/99) u dijelu koji se odnosi na hranu."
Ispravak Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati objekti za klanje životinja, obradu, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog podrijetla ( 27/92) objavljen 8.5.1992., na snazi od 16.4.1992.
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE
466
Na temelju članka 27. stavka 6., članka 47. stavka 6. i članka 56. stavka 7. Zakona o zdravstvenoj zaštiti životinja i veterinarskoj djelatnosti ("Narodne novine", broj 52/91), i članka 91. Zakona o upravi ("Narodne novine", broj 16/78, ,50/78, 29/85, 48/85, 41/90., 47/90 i 53A/91), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donosi
PRAVILNIK
o uvjetima kojima moraju udovoljavati objekti za klanje životinja, obradu, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog podrijetla
I. OPĆE ODREDBE
Članak 1.
Ovim se pravilnikom propisuju uvjeti kojima glede izgradnje, tehničkog uređenja, tehnološke opreme, načina rada, higijene i stručnih djelatnika, moraju udovoljavati klaonice, rasjekavaonice, hladnjače i objekti za obradu, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog podrijetla (u daljnjem tekstu: namirnice životinjskog podrijetla), koji su namijenjeni za javnu potrošnju i izvoz.
Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.
Prijava
Zaboravljena zaporka?
Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.