zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Stupa na snagu

13.12.1997.

Objavljen

05.12.1997.

Donesen

21.11.1997.

Prestaje važiti

01.01.2008.
Prethodnik
Nasljednik

Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja

Pročišćeni tekst vrijedi od 24.10.2003. do 31.12.2007.

Narodne novine 131/1997, 163/2003

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (140/05) na snazi od 6.12.2005. u članku 108. propisuje:

“(1) Na dan početka primjene ovoga Zakona prestaje važiti Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (»Narodne novine«, br. 131/97. i 163/03.).“

PREAMBULA

Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (»Narodne novine«, br. 131/97, 163/03)

ZASTUPNIČKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE

1887

Na osnovi članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim

ODLUKU

O PROGLAŠENJU ZAKONA O SJEMENU, SADNOM MATERIJALU I PRIZNAVANJU SORTI POLJOPRIVREDNOG BILJA

Proglašavam Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, koji je donio Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske na sjednici 21. studenog 1997.

Broj: 081-97-1972/1
Zagreb, 28. studenog 1997.

Predsjednik
Republike Hrvatske
dr. Franjo Tuđman, v. r.

ZAKON

O SJEMENU, SADNOM MATERIJALU I PRIZNAVANJU SORTI POLJOPRIVREDNOG BILJA

I. TEMELJNE ODREDBE

Članak 1.

(1) Ovim Zakonom uređuje se proizvodnja i trgovina poljoprivrednog sjemena, presadnica, micelija jestivih i ljekovitih gljiva, poljoprivrednoga sadnog materijala te priznavanje sorti poljoprivrednog bilja i druga pitanja od značenja za provedbu jedinstvenog sustava poljoprivrednog sjemenarstva i rasadničarstva.

(2) Na proizvodnju i trgovinu genetski modificiranoga poljoprivrednog sjemena, presadnica, micelija jestivih i ljekovitih gljiva, poljoprivrednoga sadnog materijala, te priznavanje sorti genetski modificiranog bilja, primjenjuju se i odredbe posebnog propisa.

Članak 2.

U smislu ovoga Zakona pojedini izrazi imaju sljedeća značenja:

1. Poljoprivredno sjeme jesu generativni i vegetativni dijelovi poljoprivrednog bilja koji služe za umnažanje i proizvodnju poljoprivrednog bilja.

2. Poljoprivredno sortno sjeme jesu predosnovno sortno sjeme i sjemenske kategorije koje se proizvode višekratnim cikličkim umnažanjem predosnovnog sjemena sorti upisanih u upisnike novostvorenih domaćih i stranih sorti poljoprivrednog bilja u Republici Hrvatskoj.

3. Poljoprivredno sortno sjeme jesu i lokalne prirodne populacije kulturnog bilja kao eko-tipovi, klonovi i sl., koji se nalaze u proizvodnji i koje su upisane u Upisnik zatečenih domaćih i udomaćenih sorti poljoprivrednog bilja.

4. Sorta poljoprivrednog bilja (u daljnjem tekstu: sorta) skupina je biljaka unutar najniže botaničke sistematske jedinice koja se odlikuje: izražajnošću svojstava određenog genotipa ili kombinacije genotipova, razlikovanjem od bilo koje druge sorte prema barem jednom od navedenih svojstava, te kao cjelina ostaje nepromijenjena nakon umnažanja ili na kraju svojstvenog ciklusa umnažanja.

5. Poljoprivredni sadni materijal jesu sadnice koje služe za podizanje voćnjaka, vinograda i hmeljika te cvijeće, ruže, ukrasno grmlje i drveće kao i reprodukcijski materijal za proizvodnju sadnica.

6. Reprodukcijski sadni materijal za proizvodnju sadnica je sjeme za proizvodnju podloga, sjemenjaci, vegetativne podloge, korjenjaci, korjenovi izdanci, vriježe, cijepljene podloge, zrele i zelene reznice, plemke i meristem, ako potječu od sadnog materijala.

7. Voćna sadnica jest jednogodišnja ili višegodišnja biljka nastala iz vegetativnih dijelova matične biljke ili spajanjem podloge i plemke.

8. Presadnica je biljni materijal dobiven generativnim ili vegetativnim putom a služi za umnažanje poljoprivrednog bilja.

9. Priznavanje sorti poljoprivrednog bilja jest priznavanje novostvorenih domaćih sorti i uvođenje u proizvodnju stranih sorti (u daljnjem tekstu: priznavanje sorti).

10. Oplemenjivač sorte (u daljnjem tekstu: oplemenjivač) je fizička ili pravna osoba koja je radila na oplemenjivanju nove sorte, kreirala je ili otkrila novu sortu.

11. Oplemenjivačko pravo jest pravo oplemenjivača ili njegova pravnog sljednika određeno ovim Zakonom.

12. Sjemenska mješavina je mješavina sjemena različitih vrsta i sorti.

13. Održivač sorte je pravna ili fizička osoba koja održava sortu.

14. Uzorkivač sjemena je fizička osoba ovlaštena za uzorkovanje sjemena.

15. DUS jest postupak i način ispitivanja različitosti, ujednačenosti i postojanosti novih biljnih sorti u svrhu stjecanja oplemenjivačkog prava i priznavanja sorti poljoprivrednog bilja.

16. UPOV jest Međunarodna organizacija za zaštitu novih biljnih sorti.

17. Banka biljnih gena sjemena jest temelj nacionalnom sjemenskom programu, razvoju biljne genetike, stvaranju novih kultivara, te zaštita biljnih genetskih izvora od daljnje erozije. Banka biljnih gena je mjesto čuvanja, opisivanja, sakupljanja i uporabe biljnih genetskih resursa za hranu i poljoprivredu.

18. Biljni genetski resurs jest svaki biljni ili genetski materijal koji ima aktualnu ili potencijalnu vrijednost za hranu ili drugu uporabu u poljoprivredi.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija