Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

375 str.

978-953-7812-53-9

Javna nabava

2013.

Miljenko Cvitanović, Vesna Jurasović, Kristina Zovko

Novine u postupku javne nabave i nova iskustva

Novi informator d.o.o., Kneza Mislava 7, Zagreb, ovlašteni je nositelj Programa izobrazbe u području javne nabave.Knjiga sadržava autorske radove i prezentacije u kojima je obrađeno više tema iz područja javne nabave. Tako su obrađena moguća jamstva koja naručitelj može tražiti u postupku javne nabave, praksa Europskog suda u području javne nabave, novine u svezi s objašnjenjem i izmjenom dokumentacije te ovlasti naručitelja glede uklanjanja pogrešaka, nedostataka, nejasnoća u dokumentima i ponudi.U knjizi je, osim tih tema, obrađeno i sprječavanje korupcije i zaštita tržišnog natjecanja u postupku javne nabave, te bagatelna nabava.Dane su i dostupne informacije o Noveli Zakona o javnoj nabavi koja je u vrijeme tiskanja knjige u postupku donošenja.Također je dano više odluka Europskog s...

Članak je podijeljen na tri dijela. U prvom se dijelu obrađuju jamstva koja javni naručitelj može tražiti od gospodarskih subjekata u postupku javne nabave.Drugi dio sadržava praksu Europskog suda u području javne nabave s naglaskom na onu u kojoj odlučuje o prethodnim pitanjima koja mu, temeljem članka 234. Ugovora EZ-a, upućuju nacionalni sudovi, kao i one donesene temeljem članka 226. Ugovora EZ-a u kojima se odlučuje o tužbama Europske komisije protiv određene državne članice za koju Europska komisija smatra da je povrijedila pravo zajednice.Posljednji dio odnosi se na bagatelnu nabavu na koju se Zakon o javnoj nabavi ne primjenjuje te se ukazuje na određene probleme koji se, s tim u svezi, mogu javiti u praksi.

U radu su prikazane izmjene Zakona o javnoj nabavi (Nar. nov., br. 83/13) koje se odnose na pravila komunikacije, pravodobnost zahtjeva gospodarskih subjekata za objašnjenjem/izmjenom dokumentacije, rok naručitelja za odgovor na pravodoban zahtjev, dostavljanje dokumenata, odredbe u dokumentaciji o podizvoditeljima, izmjene kod jamstava za ozbiljnost ponude i nove ovlasti naručitelja glede uklanjanja pogrešaka, nedostataka i nejasnoća u dokumentima ponude. Sve te izmjene idu u smjeru provođenja postupaka javne nabave na transparentniji i djelotvorniji način koji osigurava racionalno trošenje proračunskih sredstava.

Temama sprječavanje korupcije, zaštita tržišnog natjecanja, etika i sl. u sustavu javne nabave, potrebno je pridati veliku važnost i posvetiti im odgovarajuću pozornost, kako u konkretnim postupcima, tako i na području izobrazbe.U tekstu obrađujemo te teme te dajemo prikaz odgovarajućih odredaba Zakona o javnoj nabavi , Zakona o sprječavanju sukoba interesa i Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja , te upućujemo na kazneno djelo iz članka 254. Kaznenog zakona »Zlouporaba u postupku javne nabave«.

Zakon o javnoj nabavi (Nar. nov., br. 90/11 i 83/13) – redakcijski pročišćeni tekst –