zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Zakon o eksplozivnim tvarima za gospodarsku uporabu

Pročišćeni tekst vrijedi od 28.07.2004. do 23.12.2004.

Narodne novine 12/1994, 100/2004

Prikaz pročišćenog teksta na dan:
Zakon o eksplozivnim tvarima (178/04) na snazi od 24.12.2004. u članku 58. propisuje:

"Danom stupanja na snagu ovoga Zakona prestaje važiti Zakon o eksplozivnim tvarima za gospodarsku uporabu (»Narodne novine«, br. 12/94.)."

PREAMBULA

Zakon o eksplozivnim tvarima za gospodarsku uporabu (»Narodne novine«, br. 12/94, 100/04)

ZASTUPNIČKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim

ODLUKU

O PROGLAŠENJU ZAKONA O EKSPLOZIVNIM TVARIMA ZA GOSPODARSKU UPORABU

Proglašavam Zakon o eksplozivnim tvarima za gospodarsku uporabu, koji je donio Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske na sjednici dana 2. veljače 1994. godine.

Broj: PA4-21/1-94.

Zagreb, 8. veljače 1994.

Predsjednik Republike Hrvatske

dr. Franjo Tuđman, v. r.

ZAKON

O EKSPLOZIVNIM TVARIMA ZA GOSPODARSKU UPORABU

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

1) Ovim Zakonom određuju se uvjeti za proizvodnju obavljanje prometa, nabavu i uporabu rasprskavajućih tvari za gospodarstvo (u tekstu koji slijedi eksplozivne tvari), tijela uprave nadležna za izdavanje rješenja za promet, nabavu i proizvodnju eksplozivnih tvari, izgradnju i uporabu građevina namijenjenih za proizvodnju i promet eksplozivnih tvari te provedbu nadzora nad primjenom zaštitnih i drugih sigurnosnih mjera u svezi s prometom, nabavom, korištenjem i proizvodnjom eksplozivnih tvari.

2) Odredbe ovoga Zakona ne odnose se na proizvodnju, promet i smještaj eksplozivnih tvari za potrebe Hrvatske vojske i na smještaj u jamskim građevinama rudarskih poduzeća.

Članak 2.

1) Eksplozivne tvari i predmeti punjeni eksplozivnim tvarima jesu krute i tekuće kemijske tvari koje imaju svojstvo da pod pogodnim vanjskim djelovanjem (udar, trenje ili toplina), eksplozivnim kemijskim raspadanjem oslobađaju plinove i energiju u obliku topline.

2) Eksplozivne tvari prema ovom Zakonu su:

1. gospodarski eksplozivi,

2. sredstva za paljenje,

3. pirotehnička sredstva,

4. streljivo,

5. baruti,

6. sirovine eksplozivnog karaktera koje služe za proizvodnju eksplozivnih tvari iz točke 1. do 5. ovoga stavka.

3) Gospodarski eksplozivi su eksplozivne tvari koje se rabe za lomljenje, rastresanje i usitnjavanje mineralnih sirovina i drugih materijala, rušenje građevinskih i drugih objekata te oblikovanje predmeta i materijala energijom oslobođenom pri detonaciji eksplozivnih punjenja.

4) Sredstva za paljenje eksploziva su sve vrste upaljača, pojačivaća (bustera), usporivača, štapina i pirotehničkih sredstava koja se rabe pri miniranju.

5) Pirotehnička sredstva su sredstva koja se rabe za vatromete i rakete koje se koriste u znanstvene, gospodarske i druge svrhe te predmeti koji sadrže sastojke čije sagorijevanje ili eksplozija služi za postizanje učinka vatre, svjetlosti, topline, zvuka ili dima.

6) Streljiva su čahure ili patrone opremljene kapislom i napunjene barutom te zrnom, kuglom ili sačmom za sve tipove lovačkih, športskih i industrijskih pušaka, revolvera i pištolja.

7) Baruti su crni i malodimni baruti koji služe za gospodarske i športske potrebe.

8) Sirovine eksplozivnog karaktera su one tvari koje kemijskim sastavom i osjetljivošću na paljenje imaju svojstva eksploziva ili su sposobne za eksplozivnu rastvorbu, a služe za proizvodnju eksplozivnih tvari.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija