Zakoni
Detalji dokumenta
Stupa na snagu
Objavljen
Donesen
HRVATSKI SABOR
3637
ODLUKU
O PROGLAŠENJU ZAKONA O UREĐENJU TRŽIŠTA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA
Proglašavam Zakon o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, koji je Hrvatski sabor donio na sjednici 2. prosinca 2009. godine.
Klasa: 011-01/09-01/197
Urbroj: 71-05-03/1-09-2
Zagreb, 7. prosinca 2009.
Predsjednik
Republike Hrvatske
Stjepan Mesić, v. r.
ZAKON
O UREĐENJU TRŽIŠTA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA
1. OPĆE ODREDBE
2. UNUTARNJE TRŽIŠTE
3. PROIZVOĐAČKE I SEKTORSKE ORGANIZACIJE
4. TRGOVINA S DRUGIM ZEMLJAMA
5. POSEBNE ODREDBE ZA POJEDINE SEKTORE
Formiranje špekulativnih zaliha
Članak 27.a
(1) Zalihe poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, u slobodnom prometu u Republici Hrvatskoj, koje na dan pristupanja Europskoj uniji prelaze razinu koja se može smatrati uobičajenom razinom zaliha, smatraju se špekulativnim zalihama i mogu biti predmet kontrole.
(2) Svaka fizička i pravna osoba koja stvori špekulativne zalihe u smislu stavka 1. ovoga članka odgovara Republici Hrvatskoj za štetu koja joj time nastane.
(3) Mehanizme nadzora i kontrole uvoza te formiranje zaliha poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, način i kriterije za utvrđivanje špekulativnih zaliha te pravnih i fizičkih osoba koje su formirale špekulativne zalihe, naknade i načine naplate, mjere za sprječavanje špekulativnog formiranja zaliha poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u periodu do dana pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, kao i druge potrebne mjere propisat će uredbom Vlada Republike Hrvatske.
(4) Način i rok dostave podataka o uvozu i zalihama sirovina i gotovih proizvoda pravnih i fizičkih osoba čija djelatnost spada u domenu poljoprivredne i prehrambene industrije propisat će pravilnikom ministar.
Članak 27.b
(1) Smatra se da Republika Hrvatska trpi štetu u slučaju kad Europska komisija utvrdi da su do pristupanja Europskoj uniji u slobodnom prometu u Republici Hrvatskoj postojali viškovi zaliha određenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te u slučaju kad Europska komisija naloži Republici Hrvatskoj plaćanje financijske nakade za nagomilane zalihe koje prelaze uobičajene okvire.
(2) Tražbina Republike Hrvatske za naknadu štete prema fizičkim i pravnim osobama zastarijeva za tri godine od dana saznanja za počinitelja štete, a u svakom slučaju tražbina zastarijeva za pet godina počevši od dana kad je Republika Hrvatska izvršila plaćanje naknade Europskoj komisiji.
(3) Republika Hrvatska protiv fizičkih i pravnih osoba koje su joj počinile štetu zbog stvorenih špekulativnih zaliha u smislu stavka 1. ovoga članka i članka 27.a stavka 2. ovoga Zakona ostvaruje naknadu štete u upravnom postupku pred upravnim tijelom koje će se utvrditi uredbom iz članka 27.a stavka 3. ovoga Zakona.
(4) U postupcima protiv fizičkih i pravnih osoba iz stavka 2. ovoga članka Republiku Hrvatsku zastupat će nadležno državno odvjetništvo.
6. ADMINISTRATIVNA KONTROLA I KONTROLA NA TERENU
7. UPRAVNI I INSPEKCIJSKI NADZOR
8. PREKRŠAJNE ODREDBE
Članak 35.
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 12.000,00 do 50.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:
– postupi protivno članku 27.a ovoga Zakona.
9. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
DODATAK
ŽITARICE
Tarifna oznaka |
Opis proizvoda |
0709 99 60 |
Kukuruz šećerac, svježi ili rashlađeni |
0712 90 19 |
Kukuruz šećerac, suhi, osim sjemenskih hibrida |
1001 |
Pšenica i suražica |
1002 |
Raž |
1003 |
Ječam |
1004 |
Zob |
1005 |
Kukuruz |
1006 |
Riža |
1007 |
Sirak u zrnu |
1008 |
Heljda, proso i sjeme za ptice; ostale žitarice |
1001 11 00 1001 19 00 |
Tvrda pšenica |
1101 00 |
Brašno od pšenice ili suražice |
1102 |
Brašno od žitarica, osim od pšenice ili suražice |
1103 |
Prekrupa, krupica i pelete od žitarica |
1104 |
Zrna žitarica, drukčije obrađene (npr. oljuštena, valjana, u pahuljicama, perlirana, rezana ili drobljena), osim riže iz tarifnog broja 1006; klice žitarica, cijele, valjane, u ljuskicama ili mljevene |
1107 |
Slad, pržen ili nepržen |
1108 |
Škrob, inulin |
1109 00 00 |
Pšenični gluten, neovisno je li osušen ili ne |
2302 |
Posije i ostali ostaci, neovisno jesu li u obliku peleta ili ne, dobiveni prosijavanjem, mljevenjem ili drugom obradom žitarica |
2303 10 |
Ostaci od proizvodnje škroba i slični ostaci |
2303 30 00 |
Talozi i otpaci iz pivovara i destilerija |
2306 90 05 |
Uljane pogače i ostali kruti ostaci dobiveni pri ekstrakciji ulja od klica kukuruza |
ŠEĆER
Tarifna oznaka |
Opis proizvoda |
1212 91 |
Šećerna repa |
1701 |
Šećer od šećerne trske ili šećerne repe i kemijski čista saharoza, u krutom stanju |
1702 |
Ostali šećeri, uključujući kemijski čistu laktozu, maltozu, glukozu i fruktozu, u krutom stanju; šećerni sirupi bez dodanih aroma ili tvari za bojenje; umjetni med, neovisno je li pomiješan s prirodnim medom ili ne; karamel |
1703 |
Melasa dobivena pri ekstrakciji ili rafiniranju šećera |
2106 90 30 |
Izoglukozni sirupi |
2303 20 |
Rezanci od šećerne repe, otpaci od šećerne trske i ostali otpaci od proizvodnje šećera |
HMELJ
Tarifna oznaka |
Opis proizvoda |
1210 |
Hmelj, svjež ili osušen, neovisno je li mljeven, u obliku praha ili peleta ili ne; lupulin |
1302 13 00 |
Biljni sokovi i ekstrakti od hmelja |
MASLINOVO ULJE I STOLNE MASLINE
Tarifna oznaka |
Opis proizvoda |
0709 92 10 |
Masline, svježe ili rashlađene, za uporabe različite od proizvodnje ulja |
0709 92 90 |
Ostale masline, svježe ili rashlađene |
0710 80 10 |
Masline (nekuhane ili kuhane u pari ili vodi), smrznute |
0711 20 |
Masline privremeno konzervirane (npr. sumpornim dioksidom, u slanoj vodi, u sumpornoj vodi ili drugim otopinama za konzerviranje), ali u tom stanju neprikladno za neposrednu potrošnju |
ex 0712 90 90 |
Suhe masline, cijele, rezane na kocke ili rezance, zdrobljene ili samljevene, ali dalje nepripremljene |
1509 |
Maslinovo ulje i njegove frakcije, neovisno jesu li rafinirani ili ne, ali kemijski nemodificirani |
1510 00 |
Ostala ulja i njihove frakcije, dobivena isključivo od maslina, neovisno jesu li rafinirana ili ne, ali kemijski nemodificirana, uključujući mješavine tih ulja ili frakcija s uljima ili frakcijama iz tarifnog broja 1509 |
1522 00 31 1522 00 39 |
Ostaci dobiveni pri preradi masnih tvari ili životinjskih ili biljnih voskova, sa sadržajem ulja koje ima značajke maslinovog ulja |
2001 90 65 |
Masline, pripremljene ili konzervirane u octu ili octenoj kiselini |
ex 2004 90 30 |
Masline, pripremljene ili konzervirane na drugi način, osim u octu ili octenoj kiselini, smrznute |
2005 70 00 |
Masline, pripremljene ili konzervirane na drugi način, osim u octu ili octenoj kiselini, nesmrznute |
2306 90 11 2306 90 19 |
Uljane pogače i drugi ostaci dobiveni pri ekstrakciji maslinovog ulja |
VOĆE I POVRĆE
Tarifna oznaka |
Opis proizvoda |
0702 00 00 |
Rajčica, svježa ili rashlađena |
0703 |
Crveni luk, luk kozjak (ljutika), češnjak, poriluk i ostale vrste luka, svježi ili rashlađeni |
0704 |
Kupus, cvjetača, korabica, kelj i slične jestive kupusnjače, svježe ili rashlađeno |
0705 |
Zelena salata (Lactuca sativa), radič i endivija (Cichorium spp.), svježi ili rashlađeni |
0706 |
Mrkva, postrna repa, cikla, bijeli korijen, celer korjenaš, rotkvica i slično jestivo korjenasto povrće, svježe ili rashlađeno |
0707 00 |
Krastavci i kornišoni, svježi ili rashlađeni |
0708 |
Mahunasto povrće, oljušteno ili neoljušteno, svježe ili rashlađeno |
0709 |
Ostalo povrće, svježe ili rashlađeno |
ex 0802 |
Ostali orašasti plodovi, svježi ili suhi, neovisno jesu li oljušteni ili oguljeni ili ne, osim areke i kola oraha (Cola spp.) iz podbroja 0802 70 00 i 0802 80 00 |
0803 |
Banane, uključujući banane za kuhanje, svježe ili suhe |
0804 20 10 |
Smokve, svježe |
0804 30 00 |
Ananas |
0804 40 00 |
Avokado |
0804 50 00 |
Guava, mango, mangostin |
0805 |
Agrumi, svježi ili suhi |
0806 10 10 |
Svježe stolno grožđe |
0807 |
Dinje (uključujući lubenice) i papaje, svježe |
0808 |
Jabuke, kruške i dunje, svježe |
0809 |
Marelice, trešnje i višnje, breskve (uključujući nektarine), šljive i divlje šljive, svježe |
0810 |
Ostalo voće, svježe |
0813 50 31 0813 50 39 |
Mješavine isključivo suhih orašastih plodova iz tarifnih brojeva 0801 i 0802 |
0910 20 |
Šafran |
ex 0910 99 |
Majčina dušica, svježa ili rashlađena |
ex 1211 90 85 |
Bosiljak, matičnjak, metvica, Origanum vulgare (origano/divlja mažurana), ružmarin, kadulja, svježi ili rashlađeni |
1212 92 00 |
Rogač |
PRERAĐENO VOĆE I POVRĆE
Tarifna oznaka |
Opis proizvoda |
ex 0710 |
Povrće (nekuhano ili kuhano u pari ili vodi), smrznuto, osim kukuruza šećerca iz podbroja 0710 40 00 i maslina iz podbroja 0710 80 10 |
ex 0711 |
Povrće privremeno konzervirano (npr. sumpornim dioksidom, u slanoj vodi, u sumpornoj vodi ili drugim otopinama za konzerviranje), ali u tom stanju neprikladno za neposrednu potrošnju, osim maslina iz podbroja 0711 20 i kukuruza šećerca iz podbroja 0711 90 30 |
ex 0712 |
Povrće, suho, cijelo, rezano, u kriškama, lomljeno ili u prahu, ali dalje nepripremljeno, osim umjetno osušenog krumpira neprikladnog za ljudsku prehranu iz podbroja ex 0712 90 05, slatkog kukuruza iz podbrojeva ex 0712 90 11 i 0712 90 19 i maslina iz podbroja ex 0712 90 90 |
0804 20 90 |
Suhe smokve |
0806 20 |
Suho grožđe |
ex 0811 |
Voće i orašasti plodovi, nekuhani ili kuhani u vodi ili pari, smrznuti, bez dodanog šećera ili drugih sladila |
0812 |
Voće i orašasti plodovi, privremeno konzervirani (npr. sumpornim dioksidom, u slanoj vodi, u sumpornoj vodi ili drugim otopinama za konzerviranje), ali u tom stanju neprikladni za neposrednu potrošnju |
ex 0813 |
Voće, suho, osim onog iz tarifnih brojeva 0801 do 0806; mješavine orašastih plodova ili suhog voća iz ovog poglavlja, osim mješavina isključivo suhih orašastih plodova iz tarifnih brojeva 0801 i 0802 iz podbrojeva 0813 50 31 i 0813 50 39 |
0814 00 00 |
Kore agruma ili dinja (uključujući lubenice), svježe, smrznute, suhe ili privremeno konzervirane u slanoj vodi, sumpornoj vodi ili u drugim otopinama za konzerviranje |
0904 21 10 |
Suha slatka paprika (Capsicum annuum), nedrobljena niti mljevena |
ex 1302 20 |
Pektinske tvari i pektinati |
ex 2001 |
Povrće, voće, orašasti plodovi i ostali jestivi dijelovi biljaka, pripremljeni ili konzervirani u octu ili octenoj kiselini, osim: – kukuruza šećerca (Zea mays var. saccharata) iz podbroja 2001 90 30 – jama, slatkog krumpira i sličnih jestivih dijelova biljaka s masenim udjelom 5% ili više škroba, iz podbroja 2001 90 40 – palminih jezgri iz podbroja 2001 90 92 10 – maslina iz podbroja 2001 90 65 – listova vinove loze, izdanaka hmelja i sličnih jestivih dijelova biljaka iz podbroja ex 2001 90 97 |
2002 |
Rajčice, pripremljene ili konzervirane na drugi način osim u octu ili octenoj kiselini |
2003 |
Gljive i tartufi, pripremljeni ili konzervirani na drugi način, osim u octu ili octenoj kiselini |
ex 2004 |
Ostalo povrće, pripremljeno ili konzervirano na drugi način osim u octu ili octenoj kiselini, smrznuto, osim proizvoda iz tarifnog broja 2006, isključujući kukuruz šećerac (Zea mays var. saccharata) iz podbroja 2004 90 10, masline iz podbroja ex 2004 90 30 i krumpir pripremljen ili konzerviran u obliku brašna, krupice ili pahuljica iz podbroja 2004 10 91 |
ex 2005 |
Ostalo povrće, pripremljeno ili konzervirano na drugi način osim u octu ili octenoj kiselini, nesmrznuto, osim proizvoda iz tarifnog broja 2006, isključujući masline iz podbroja 2005 70 00, kukuruz šećerac (Zea mays var. saccharata) iz podbroja 2005 80 00 i krumpir pripremljen ili konzerviran u obliku brašna, krupice ili pahuljica iz podbroja 2005 20 10 |
2006 00 |
Povrće, voće, orašasti plodovi, kore od voća i ostali dijelovi biljaka, konzervirani šećerom (iscijeđeni, preliveni ili kandirani) |
2007 |
Džemovi, voćni želei, marmelade, pirei i paste od voća ili od orašastih plodova, dobiveni kuhanjem, neovisno sadrže li dodani ili šećer ili druga sladila ili ne |
ex 2008 |
Voće, orašasti plodovi i ostali jestivi dijelovi biljaka, drukčije pripremljeni ili konzervirani, neovisno sadrže li dodani šećer ili druga sladila ili alkohol ili ne, nespomenuti niti uključeni na drugom mjestu, isključujući: – maslac od kikirikija iz podbroja 2008 11 10 – palmine jezgre iz podbroja 2008 91 00 – kukuruz, osim kukuruza šećerca (Zea mays var. Saccharata) iz podbroja 2008 99 85 – jam, slatki krumpir i slične jestive dijelove biljaka, s masenim udjelom škroba 5% ili većim iz podbroja 2008 99 91 – listove vinove loze, izdanke hmelja i slične jestive dijelove biljaka iz podbroja ex 2008 99 99 |
2009 |
Voćni sokovi (isključujući sok od grožđa i mošt od grožđa iz podbrojeva 2009 61 i 2009 69) i sokovi od povrća, nefermentirani i bez dodanog alkohola, neovisno sadrže li dodani šećer ili druga sladila ili ne |
VINO
Tarifna oznaka |
Opis proizvoda |
0806 10 90 |
Svježe grožđe, osim stolnog |
2009 61 2009 69 |
Sok od grožđa (uključujući mošt od grožđa) |
2204 |
Vino od svježeg grožđa, uključujući pojačano vino; mošt od grožđa, osim mošta iz tarifnog broja 2009 |
2206 00 10 |
Piquette |
2307 00 11 2307 00 19 |
Vinski talog |
2308 00 11 2308 00 19 |
Komina od grožđa |
2209 00 11 2209 00 19 |
Vinski ocat |
ŽIVO BILJE I CVIJEĆE
Što se tiče živog drveća i drugih biljaka, lukovica, korijenja, rezanog cvijeća i ukrasnog lišća, ovaj Zakon obuhvaća sve proizvode iz poglavlja 6. Carinske tarife.
GOVEĐE MESO
Tarifna oznaka |
Opis proizvoda |
0102 21 |
Žive čistokrvne rasplodne životinje vrste goveda |
0102 29 |
Žive životinje vrsta goveda, osim čistokrvnih rasplodnih životinja |
0201 |
Meso od životinja vrste goveda, svježe ili rashlađeno |
0202 |
Meso od životinja vrste goveda, smrznuto |
0206 10 95 |
Unutarnja prepona, mišićna i tetivna, od životinja vrste goveda, svježa ili rashlađena |
0206 10 98 |
Jestivi klaonički proizvodi od životinja vrste goveda, ostali, svježi ili rashlađeni |
0206 21 00 0206 22 00 0206 29 99 |
Jestivi klaonički proizvodi od životinja vrste goveda ostali, smrznuti |
0206 29 91 |
Unutarnja prepona, mišićna i tetivna, od životinja vrste goveda, smrznuta |
0210 20 |
Meso od životinja vrste goveda, soljeno, u salamuri, sušeno ili dimljeno |
0210 99 51 |
Unutarnja prepona, mišićna i tetivna, od životinja vrste goveda, soljena, u salamuri, sušena ili dimljena |
0210 99 59 |
Jestivi klaonički proizvodi od životinja vrste goveda, soljeni, u salamuri, sušeni ili dimljeni, ostali |
0210 99 90 |
Jestivo brašno i krupica od mesa ili mesnih klaoničkih proizvoda |
ex 1502 10 90 |
Masti od životinja vrste goveda, osim onih iz tarifnog broja 1503 |
1602 50 |
Ostali pripremljeni ili konzervirani proizvodi, od životinja vrste goveda |
1602 90 61 1602 90 69 |
Ostali pripremljeni ili konzervirani proizvodi od mesa sa sadržajem mesa ili klaoničkih proizvoda od životinja vrste goveda |
SVINJSKO MESO
Tarifna oznaka |
Opis proizvoda |
ex 0103 |
Žive svinje domaćih vrsta, osim čistokrvnih rasplodnih životinja |
ex 0203 |
Meso domaćih svinja, svježe, rashlađeno ili smrznuto |
ex 0206 |
Jestivi klaonički proizvodi od domaćih svinja, svježi, rashlađeni ili smrznuti, koji se ne upotrebljavaju za proizvodnju farmaceutskih proizvoda |
ex 0209 |
Svinjska masnoća, očišćena od mesa, netopljena niti drukčije ekstrahirana, svježa, rashlađena, smrznuta, soljena, u salamuri, sušena ili dimljena |
ex 0210 |
Meso i jestivi mesni klaonički proizvodi od domaćih svinja, soljeni, u salamuri, sušeni ili dimljeni |
1501 10 10 1501 10 90 1501 20 10 1501 20 90 |
Svinjska mast (uključujući salo) |
1601 00 |
Kobasice i slični proizvodi, od mesa, mesnih klaoničkih proizvoda ili krvi; prehrambeni proizvodi na osnovi tih proizvoda |
1602 10 00 |
Homogenizirani proizvodi od mesa, mesnih klaoničkih proizvoda ili krvi |
1602 20 90 |
Pripremljeni ili konzervirani proizvodi od jetri bilo koje životinje, osim od jetri guske ili patke |
1602 41 10 1602 42 10 1602 49 11 do 1602 49 50; 1602 90 10 1602 90 51 |
Ostali pripremljeni ili konzervirani proizvodi od mesa, mesnih klaoničkih proizvoda ili krvi, od domaćih svinja |
1902 20 30 |
Punjena tjestenina, neovisno je li kuhana ili drukčije pripremljena ili ne, s masenim udjelom kobasica i sličnih proizvoda od mesa i mesnih klaoničkih proizvoda bilo koje vrste, uključujući masnoće bilo koje vrste ili podrijetla, većim od 20% |
OVČJE I KOZJE MESO
Tarifna oznaka |
Opis proizvoda |
0104 10 |
Žive ovce |
0104 20 |
Žive koze |
0204 |
Ovčje ili kozje meso, svježe, rashlađeno ili smrznuto |
0206 80 99 |
Jestivi klaonički proizvodi od ovaca i koza, svježi ili rashlađeni, koji se ne upotrebljavaju za proizvodnju farmaceutskih proizvoda |
0206 90 99 |
Jestivi klaonički proizvodi od ovaca i koza, smrznuti, koji se ne upotrebljavaju za proizvodnju farmaceutskih proizvoda |
0210 99 21 0210 99 29 |
Ostalo meso i jestivi mesni klaonički proizvodi, od ovaca ili koza, soljeno, u salamuri, sušeno ili dimljeno |
ex 1502 10 90 ex 1502 90 90 |
Masti od ovaca ili koza, osim onih iz tarifnog broja 1503 |
1602 90 91 1602 90 95 |
Ostali pripremljeni ili konzervirani proizvodi od mesa ili mesnih klaoničkih proizvoda, od ovaca ili koza |
MESO PERADI
Tarifna oznaka |
Opis proizvoda |
0105 |
Živa domaća perad vrste Gallus domesticus, patke, guske, pure i biserke |
0207 |
Meso i jestivi klaonički proizvodi od peradi iz tarifnog broja 0105, svježi, rashlađeni ili smrznuti |
ex 0209 90 00 |
Masnoća od peradi, svježa, rashlađena, smrznuta, soljena, u salamuri, sušena ili dimljena |
ex 1501 90 00 |
Mast peradi |
1602 20 10 |
Ostali pripremljeni ili konzervirani proizvodi, od jetri guske ili patke |
1602 31 1602 32 1602 39 |
Ostali pripremljeni ili konzervirani proizvodi, od peradi iz tarifnog broja 0105 |
JAJA
Tarifna oznaka |
Opis proizvoda |
0407 00 11 0407 00 19 0407 00 30 |
Jaja peradi, u ljusci, svježa, konzervirana ili kuhana |
0408 11 80 0408 19 81 0408 19 89 0408 91 80 0408 99 80 |
Jaja peradi i ptičja jaja, bez ljuske, i žumanjci jaja, svježi, sušeni, kuhani u vodi ili pari, oblikovani, smrznuti ili na drugi način konzervirani, s dodanim šećerom ili drugim sladilima ili bez njih, osim onih koja su neuporabljiva za ljudsku prehranu |
MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI
Tarifna oznaka |
Opis proizvoda |
0401 |
Mlijeko i vrhnje, nekoncentrirani niti s dodanim šećerom ni drugim sladilima |
0402 |
Mlijeko i vrhnje, koncentrirani ili s dodanim šećerom ili drugim sladilima |
0403 10 11 do 0403 10 39 0403 90 11 do 0403 90 69 |
Mlaćenica, kiselo mlijeko i vrhnje, jogurt, kefir i ostalo fermentirano ili zakiseljeno mlijeko i vrhnje, nearomatizirani niti s dodanim voćem, orašastim plodovima ili kakaom |
0404 |
Sirutka, neovisno je li koncentrirana ili sadrži dodani šećer ili druga sladila ili ne; proizvodi koji se sastoje od prirodnih sastojaka mlijeka, neovisno sadrže li dodani šećer ili druga sladila ili ne, što nisu spomenuti niti uključeni na drugom mjestu |
ex 0405 |
Maslac i ostale masti i ulja, dobiveni od mlijeka; mliječni namazi s udjelom masti većim od 75%, ali manjim od 80% |
0406 |
Sir i skuta |
PROIZVODI PČELARSTVA
Tarifna oznaka |
Opis proizvoda |
0409 00 00 |
Prirodni med |
ex 0410 00 00 |
Matična mliječ i propolis, jestivi |
ex 0511 99 85 |
Matična mliječ i propolis, nejestivi |
ex 1212 99 95 |
Pelud |
ex 1521 90 |
Pčelinji vosak |
OSTALI PROIZVODI
Tarifna
|
Opis proizvoda |
0712 90 11 |
Kukuruz šećerac, sjemenski hibridi |
0713 10 10 |
Grašak (Pisum sativum), sjemenski |
ex 0713 20 00 |
Slani grašak (Garbanzos), za sjetvu |
ex 0713 31 00 |
Grah vrste Vigna mungo (L.) Hepper ili Vigna radiata (L.) Wilczek, za sjetvu |
ex 0713 32 00 |
Sitni crveni (Adzuki) grah (Phaseolus ili Vigna angularis), za sjetvu |
0713 33 10 |
Obični grah uključujući bijeli grah (Phaseolus vulgaris), sjemenski |
ex 0713 39 00 |
Ostali grah, za sjetvu |
ex 0713 40 00 |
Leća, za sjetvu |
ex 0713 50 00 |
Bob (Vicia faba var. major) i konjski bob (Vicia faba var. eguina, Vicia faba var. minor), za sjetvu |
ex. 0713 90 00 |
Ostalo suho mahunasto povrće, za sjetvu |
1001 91 10 |
Pir, za sjetvu |
ex 1005 10 |
Kukuruz za sjetvu, hibridni |
1006 10 10 |
Riža u ljusci (neoljuštena ili sirova), za sjetvu |
1007 10 10 |
Sirak u zrnu, hibridni, za sjetvu |
1201 10 00 |
Soja u zrnu, uključujući i lomljenu, za sjetvu |
1202 30 00 |
Kikiriki, nepržen niti drukčije pripremljen, za sjetvu |
1204 00 10 |
Laneno sjeme, cijelo ili lomljeno, za sjetvu |
1205 10 10 ex 1205 90 00 |
Sjeme uljane repice, uključujući i lomljeno, za sjetvu |
1206 00 10 |
Suncokretovo sjeme, uključujući i lomljeno, za sjetvu |
ex 1207 |
Ostalo uljano sjeme i uljni plodovi, uključujući i lomljeno, za sjetvu |
1209 |
Sjeme, plodovi i spore, vrsta koje se rabi za sjetvu |
ex 1214 10 00 |
Krupica i pelete od lucerne umjetno sušene toplinom; krupica i pelete od lucerne drugačije sušene i samljevene |
ex 1214 90 90 |
Lucerna, esparzeta, djetelina, lupine, grahorice i slični proizvodi za stočnu hranu, umjetno sušeni toplinom, osim sijena i krmnog kelja i proizvoda koji sadrže sijeno te lucerna, esparzeta, djetelina, lupine, grahorice, kokotac, sjetvena graholika i smiljkita, drugačije sušeni i samljeveni |
ex 2207 10 00 |
Nedenaturirani etilni alkohol s volumnim udjelom alkohola 80 vol.% ili većim, dobiven od poljoprivrednih proizvoda |
ex 2207 20 00 |
Etilni alkohol i ostali alkoholi, denaturirani, bilo kojeg volumnog udjela alkohola, dobiven od poljoprivrednih proizvoda |
ex 2208 90 91 ex 2208 90 99 |
Nedenaturirani etilni alkohol s volumnim udjelom alkohola manjim od 80 vol.%, dobiven od poljoprivrednih proizvoda |
ex 2309 90 96 |
Koncentrati bjelančevina dobiveni od soka lucerne i soka trave te dehidrirani proizvodi dobiveni isključivo od krutih ostataka i soka koji nastaju pri pripremi gore navedenih koncentrata |
5301 |
Lan, sirov ili prerađen, ali nepreden; lanena kučina i otpaci (uključujući otpadnu pređu i rastrgane tekstilne materijale) |
5302 |
Prava konoplja (Cannabis sativa L.), sirova ili prerađena, ali nepredena; kučina i otpaci od konoplje (uključujući otpadnu pređu i rastrgane tekstilne materijale) |
Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.
Prijava
Zaboravljena zaporka?
Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.