10.02.2023.

2000-e godine

Predsjednički izbori nakon smrti predsjednika dr. Franje Tuđmana bili su od posebnog interesa ustavnih stručnjaka u Informatoru, a pisalo se i o mehanizmu zaštite prava žena na jednakost u RH.

... u Informatoru se pisalo

Predsjednički izbori nakon smrti predsjednika dr. Franje Tuđmana bili su od posebnog interesa ustavnih stručnjaka u Informatoru, a pisalo se i o mehanizmu zaštite prava žena na jednakost u RH. U ovom desetljeću Informator je proslavio svoju 50. obljetnicu (2003.). Predmet daljnjeg interesa u listu bio je tih godina po prvi put doneseni Zakon o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. Pisalo se zatim, o antirecesijskim mjerama u cilju suzbijanja globalne financijske krize koja je 2008. zahvatila i Hrvatsku i dr. Tijekom ovog desetljeća Informator je obogaćen rubrikama: O ustavima i ljudima - u fokusu Informatora, Amicus curiae i prilozima Ustavni vidici, Lokalna samouprava, Državna uprava, Porezi i Carine te Mišljenja Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Godine 2008. počinje objavljivanje nove rubrike u listu Traditio iuridica, koja izlazi i danas.

Prvo desetljeće XXI. stoljeća zakonodavstvo u Hrvatskoj bavilo se pitanjima privatizacije velikih hrvatskih kompanija. Na području službeničkih prava donosi se Zakon o državnim službenicima i namještenicima koji je napustio dotadašnji sustav platnih razreda i zvanja. U pokušaje ispravljanja pogrešaka iz prošlosti donesen je Zakon o provođenju odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske od 12. svibnja 1998. kojim se željelo obeštetiti umirovljenike koji su 90-tih godina prošlog stoljeća bili zakinuti u svojim pravima po osnovi mirovina zbog neustavnih Vladinih uredbi. U Hrvatskoj se 2003. donosi i prvi Zakon o istospolnim zajednicama, 2007. godine izmjenom Zakona o obrani ukinuto je obvezno služenje vojnog roka, a sljedeće godine donesen je i prvi Zakon o suzbijanju diskriminacije. Godine 2003. donesen je Obiteljski zakon, 2008. Zakon o kaznenom postupku, a nakon više od pedeset godina primjene, preuzeti Zakon o općem upravnom postupku stavljen je izvan snage donošenjem novog zakona 2009.

Hrvatska i svijet

Nakon deset godina vlasti u Hrvatskoj, Hrvatska demokratska zajednica 2000. gubi na parlamentarnim izborima od koalicije opozicijskih stranaka, koja već u studenom iste godine donosi Promjenu Ustava RH. Prvo desetljeće XXI. stoljeća važno je za Hrvatsku zbog stjecanja statusa kandidata za članstvo u EU-u koje je nametnulo temeljito usklađivanje zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a. Najbolnije poglavlje pregovora od njih 35, činilo je Poglavlje 23 „Reforma pravosuđa i temeljna prava“, koje je zahtijevalo ne samo zakonodavne, nego i niz drugih operativnih mjera usmjerenih na transparentno i učinkovito suđenje.

I ovo desetljeće u Hrvatskoj će se kao i prethodnih godina pamtiti po iznimnim uspjesima njezinih sportaša. Zlatne medalje hrvatskih rukometaša na svjetskom prvenstvu i Olimpijadi, povijesni uspjesi hrvatske skijašice Janice Kostelić i njezina brata skijaša Ivice, Goran Ivanišević osvaja Wimbledon, samo su neki od veličanstvenih uspjeha hrvatskog sporta. Svijet je tih godina užasnuo teroristički napad u SAD-u, otmica četiriju zrakoplova od kojih su dva udarila u Svjetski trgovački centar, treći u Pentagon, a četvrti u ruralnom dijelu u Pensilvaniji. U zajedničkoj američko-britanskoj akciji s vlasti je svrgnut Saddam Hussein, irački predsjednik od 1979. do 2003. Nobelovu nagradu za mir, između inih, dobili su američki predsjednici Jimmy Carter i Barack Obama i dr. Za književnost nagrada je otišla engleskoj književnici Doris Lessing, Austrijanki Elfriede Jelinek, turskom piscu Orhanu Pamuku i dr.