Nemate pravo pristupa datoteci

28.10.2021.

U Sjedinjene Američke Države bez vize

Krajem rujna Republika Hrvatska ostvarila je sve uvjete i ispunila traženu razinu odbijenih zahtjeva za vizu B1/B2, koja iznosi manje od 3 % , te se time kvalificirala za ulazak u Program izuzeća od traženja viza SAD-a (VWP – The Visa Waiver Program), čiji sustav uključuje 40 zemalja.

B-1 vize izdaju se na određeno razdoblje, u svrhu poslovnog putovanja ili kratkotrajne obuke. B-2 vize izdaju se osobama koje privremeno putuju u SAD u svrhu zabave. Ključ razumijevanja tih tipova viza je privremena priroda putovanja. Poslovni ljudi putuju na B vizu da bi pregovarali o ugovorima, sudjelovali na izložbama ili konferencijama, kratkotrajnim obukama, konzultacijama s dobavljačima i strankama i slično. Turisti putuju na B vizu u svrhu razgledavanja znamenitosti, posjeta prijateljâ ili rodbine ili liječničkog tretmana.[1]

Od 23. listopada 2021. državljani Republike Hrvatske mogu u Sjedinjene Američke Države putovati bez vize, nakon ishođenja odobrenja putovanja putem ESTA prijavnice, kroz Elektronički sustav za autorizaciju putovanja, i to 72 sata prije planiranog putovanja. Odobrenje se odnosi na građane koji u SAD putuju u turističkom ili poslovnom aranžmanu, u trajanju od 90 dana. Produženje boravka u ovom slučaju nije moguće.

Osobe koje putuju bez viza moraju imati putovnice s ugrađenim računalnim čipom i ishoditi ESTA odobrenje, kojem je trenutačno cijena 14 dolara, i čija autorizacija vrijedi do dvije godine (ili do isteka putovnice ili promjene imena, spola, državljanstva) za višestruka putovanja u SAD. Također, putnici moraju dobiti novu ESTA autorizaciju ako se promijeni bilo koji odgovor na pitanja koja se postavljaju prilikom podnošenja zahtjeva ESTA-u.

Prvi korak u popunjavanju ESTA prijavnice je prihvaćanje tzv. „odricanje od odgovornosti“. Odricanjem od odgovornosti potvrđujete da ste pročitali, razumjeli te se složili s postavljenim uvjetima.[2]

Daljnji korak je ispunjavanje podataka o podnositelju zahtjeva (ime i prezime, spol, datum rođenja, grad i država rođenja, broj putovnice, država izdavanja putovnice, datum izdavanja i isteka putovnice). Potrebno je učitati putovnicu (u gif, png, jpg, ili jpeg. formatu). Ako imate ili ste imali nacionalnost neke druge države, potrebno je i to navesti. Unosom vaše e-mail adrese na nju ćete dobiti broj prijave. Nužna je verifikacija e-mail adrese da bi se dovršila prijava. Ako niste u mogućnosti dovršiti prijavu, možete je spremiti, no u slučaju da je ne dovršite unutar sljedećih sedam dana, ona će se automatski obrisati te ćete je morati ispunjavati ispočetka.

U sljedećim koracima potrebno je unijeti osobne informacije kao i informacije o putovanju, zatim ispuniti pitanja o prihvatljivosti i na kraju napraviti pregled svega do sada unesenog i na kraju izvršiti plaćanje. Važeći način plaćanja uključuje MasterCard, VISA, American Express, Discover (samo JCB ili Diners Club) i PayPal.

Nadalje, hrvatski državljani koji žele putovati u SAD na razdoblje dulje od 90 dana ili koji žele obavljati aktivnosti za koje su potrebne druge kategorije viza (npr. za rad ili studiranje) i dalje moraju predati zahtjev za odgovarajuću kategoriju vize. Također, takav zahtjev moraju predati i hrvatski državljani kojima se odbije zahtjev za navedeno ESTA odobrenje.

Putnici koji imaju važeću vizu ne moraju tražiti ESTA odobrenje, već je i dalje mogu upotrebljavati te ostati u SAD-u do šest mjeseci, prema odluci imigracijskog službenika na mjestu ulaska u SAD.

Podnositelj zahtjeva za ESTA odobrenje kojemu je ranije odbijen zahtjev za izdavanje vize SAD-a ili koji je ranije imao druge incidente koji mogu utjecati na ispunjavanje uvjeta za izdavanje vize[3] neće dobiti odobrenje i stoga ne može putovati bez vize. Svaki putnik kojemu je odbijen ESTA zahtjev može zatražiti vizu u veleposlanstvu ili konzulatu SAD-a.

Bitno je napomenuti da ESTA ne jamči ulazak u SAD, već službenici carine i zaštite granica SAD-a donose konačnu odluku o prihvatljivosti (ulasku) u Sjedinjene Države i mogu otkazati/odbiti ESTA-u u bilo kojem trenutku tijekom putovanja, primjerice zbog sumnji u davanje lažnih podataka u prijavi. Aplikacija ESTA prikuplja biografske podatke i odgovore na pitanja o podobnosti za VWP.

Važno je naglasiti da će RH biti tek četvrta europska država koja će ući u program Global Entry. To je program američke carinske i granične zaštite (CBP), koji omogućuje ubrzano carinjenje za unaprijed odobrene putnike s niskim rizikom po dolasku u Sjedinjene Države. Članovi ulaze u Sjedinjene Države putem automatskih elektroničkih kioska u odabranim zračnim lukama.
Drugim riječima, hrvatski državljani moći će prolaziti kroz granične prijelaze u SAD-u na privilegiran način, bez stroge kontrole.[4]

Osim što se očekuje veća zainteresiranost za putovanja u SAD jer je procedura dobivanja viza pojednostavnjena i putnicima jeftinija, jer ne moraju više plaćati 160 dolara za prijavu za vizu, ostvarenje ovog vanjskopolitičkog cilja dovest će i do jačanja daljnjih gospodarskih, ekonomskih i poslovnih odnosa između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

 

Pripremila: Tea Kovačec, spec. admin. publ.

Literatura:

  1. Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj, https://hr.usembassy.gov/hr/visas-hr/, pristupljeno 26. listopada 2021.
  2. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/vize/pregled-viznog-sustava0/sjedinjene-americke-drzave,235.html, pristupljeno 26. listopada 2021.
  3. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, http://www.mvep.hr/hr/mediji/priopcenja/hrvatska-se-pridruzila-programu-izuzeca-od-viza-za-sjedinjene-americke-drzave,37804.html, pristupljeno 26. listopada 2021.
  4. S. Customs and Border Protection, https://www.cbp.gov/travel/trusted-traveler-programs/global-entry, pristupljeno 26. listopada 2021.
  5. Travel advisor, https://travel-advisor.eu/znate-li-sto-je-esta/, pristupljeno 26. listopada 2021.
  6. S. Customs and Border Protection, https://esta.cbp.dhs.gov/applicantInfo, pristupljeno 26. listopada 2021.

 

[1] B vize nisu odgovarajuće za rad u Sjedinjenim Državama.

[2] Uvjeti glase: „Elektronički sustav za odobrenje putovanja obavlja provjere u bazama podataka za provedbu zakona. Svi putnici koji traže ulazak u SAD u okviru Programa za ukidanje vize moraju dobiti elektroničku autorizaciju putovanja koristeći ovaj sustav prije nego im se odobri ukrcaj. Ako je vaš zahtjev za elektroničko odobrenje putovanja odobren, njime se utvrđuje da ispunjavate uvjete za putovanje, ali ne potvrđuje da ste dopušteni u Sjedinjene Države prema Programu za ukidanje vize. Po dolasku u SAD pregledat će vas službenik za carinsku i graničnu zaštitu u ulaznoj luci koji može utvrditi da niste dopušteni prema Programu za ukidanje viza ili iz bilo kojeg razloga prema zakonu Sjedinjenih Država. Utvrđivanje da ne ispunjavate uvjete za elektroničku autorizaciju putovanja ne sprječava vas da podnesete zahtjev za vizu za putovanje. Sve informacije koje ste dali vi ili u vaše ime određene treće strane moraju biti istinite i točne. Elektroničko odobrenje putovanja može se opozvati u bilo kojem trenutku i iz bilo kojeg razloga, kao što su nove informacije koje utječu na ispunjavanje uvjeta. Možete biti podvrgnuti administrativnim ili kaznenim kaznama ako svjesno i namjerno date materijalno lažnu, fiktivnu ili lažnu izjavu ili predstavljanje u elektroničkom zahtjevu za odobrenje putovanja koji ste podnijeli vi ili u vaše ime. Ako vas carinski i granični službenik SAD-a prihvati u okviru Programa za oduzimanje vize, ne smijete prihvatiti neovlašteno zapošljavanje; ili pohađati školu; ili predstavljati strane informativne medije tijekom vašeg posjeta u okviru programa. Ne možete podnijeti zahtjev za: 1) promjenu neimigrantskog statusa, 2) produženje boravka ili 3) prilagodbu statusa privremenom ili stalnom boravku, osim ako ispunjavate uvjete prema članku 245(c)(4) Zakona o imigraciji i državljanstvu. Kršenjem ovih uvjeta oduzet će vam se odobrenje za vizu.“

[3] Npr. poput osuđujuće presude za kazneno djelo ili ranijeg kršenja uvjeta imigracije u SAD i sl.

[4]  Putnik daje na predodžbu putovnicu (ili iskaznicu stalnog boravka) te se provjerava otisak prsta. Nakon toga ispunjava se carinska deklaracija, izdaje se potvrda o transakciji te se putnika upućuje na podizanje prtljage, a zatim na izlaz.