U Kini potpisan "Sporazum o suradnji na ekološkoj zaštiti i održivom upravljanju"

U Kini je u utorak potpisan "Sporazum o suradnji na ekološkoj zaštiti i održivom upravljanju" između Prirodnog rezervata Huanglong, Biološkog instituta Chengdu pri Kineskoj akademiji znanosti, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Javne ustanove "Nacionalni park Krka".

U Nacionalnom parku Krka kažu kako su još u svibnju 2014. Kina i Hrvatska uspostavile Međunarodni istraživački centar za ekološku zaštitu koji je izgradio važnu platformu za razmjenu znanja i suradnju između dviju država na području ekološke zaštite i održivog razvoja. Ovaj sporazum nastavak je postojeće suradnje i prilika za nadogradnju znanja i razmjenu iskustava u zaštiti prirode, održivom upravljanju, marketinškim aktivnostima i ekološkom razvoju.
Prirodni rezervat Huanglong i Nacionalni park Krka, iako na različitim krajevima svijeta, povezuje sličan krški krajolik i velika bioraznolikost. Također se suočavaju sa zajedničkim izazovima u zaštiti osjetljivog ekosustava i održivom razvoju.
"Potpisani sporazum prilika je za raznovrsnu suradnju, akademske posjete, zajedničke studije i publikacije, koje će pridonijeti boljem međusobnom razumijevanju, održivom razvoju zajednice, razvoju institucionalnih mehanizama, daljnjem razvoju sustava posjećivanja, ali prije svega očuvanju biološke raznolikosti, sustavu monitoringa okoliša, znanstveno-istraživačkoj suradnji i razmjeni informacija", istaknuo je u priopćenju ravnatelj Nacionalnog parka Krka Krešimir Šakić.
Huanglong (što na kineskom znači Žuti zmaj) u pokrajini Sečuan je krajolik koji se proteže južnim dijelom gorja Minshan, kuda rijeka Fujiang prolazi kroz klanac Danyun, 150 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada pokrajine, Chengdua. To slikovito područje je najpoznatije po šarenim bazenima Huanglonggoua (Jaruga žutog zmaja) koji su nastali naslagama kalcita, ali i po raznolikom šumskom ekosustavu, snježnim vrhovima te slapovima i termalnim izvorima. Zbog toga je 60.000 hektara Huanglonga upisano na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji 1992. godine.


(HINA, 12. 06. 2018.)Najčitanije