Sabor u srijedu nastavlja rad raspravom o Obalnoj straži

Hrvatski sabor nastavit će u srijedu zasjedanje raspravom o novom Zakonu o Obalnoj straži, koji se donosi nakon 12 godina, a regulira sva pitanja vezana za funkcioniranje Obalne straže.

Novina Zakona je u tome što se utvrđuju uvjeti za davanje ovlasti ovlaštenim osobama Obalne straže za obavljanje inspekcijskih poslova na moru u pojedinim upravnim područjima.
Predloženi Zakon uređuje postupanja vezana uz nadzor morskog ribarstva, nadzor sigurnosti plovidbe, zaštitu morskog okoliša, zaštitu prirode i kulturne baštine.
Donošenje zakona, ističu predlagatelji, predstavlja daljnje unaprjeđenje sustava domovinske sigurnosti, te jačanje suradnje i koordinacije nadležnih državnih tijela na moru.
Na dnevnom redu je i Prijedlog Zakona o obradi biometrijskih podataka, kojim se osiguravaju uvjeti za interoperabilnost, odnosno povezivanje i obradu fizičkih obilježja osobe koja omogućuju njezinu jedinstvenu identifikaciju između informacijskih sustava Hrvatske i EU-a.
To će dodatno doprinijeti jačanju sigurnosti u Hrvatskoj i na području Schengena jer će se osigurati rješenje za otkrivanje višestrukih identiteta u cilju točnije identifikacije osoba i suzbijanje prijevara veznih uz identitet, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
Zastupnici će u srijedu također raspraviti izvješće o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije za 2018., kao i prijedlog saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport o osnivanju Odbora za nagradu za promicanje prava djeteta.


(HINA, 8. 10. 2019.)Najčitanije