Pučkom pravobranitelju potvrđena akreditacija nacionalne institucije za zaštitu ljudskih prava najviše razine

Na posljednjoj sjednici Pododbora za akreditiranje (SCA) Globalnog saveza nacionalnih institucija za ljudska prava (GANHRI) koji djeluje pri Vijeću za ljudska prava UN-a, Pučkom pravobranitelju potvrđen je status najviše A razine usklađenosti s Pariškim načelima, izvijestio je u utorak Ured pučke pravobraniteljice.

Pojašnjavaju da Pariška načela propisuju cijeli niz vrlo strogih kriterija čije je ispunjavanje nužno za dobivanje i potvrđivanje statusa nacionalne institucije za ljudska prava kao u potpunosti neovisne i samostalne.
Upravo su neovisnost u radu od izvršne vlasti i sposobnost neograničenog izvršavanja svog mandata ključne karakteristike nacionalnih tijela za ljudska prava, a to prepoznaje i hrvatski Ustav koji propisuje kako je Pučki pravobranitelj samostalan i neovisan u svom radu, što u praksi znači da nitko ne može davati upute o područjima zaštite i promicanja ljudskih prava koje su mu u nadležnosti.
Kao jedino neovisno nacionalno tijelo za promicanje i zaštitu ljudskih prava u Hrvatskoj, u procesu ocjenjivanja provedenom od studenoga 2018. do ožujka 2019. godine, Pučki pravobranitelj potvrdio je svoju neovisnost u radu, kao i kapacitete za promicanje i zaštitu ljudskih prava. Inače, nositelj je statusa A razine od 2008. godine, a taj status prethodno je potvrđen i 2013. godine, navode u priopćenju.


(HINA, 9. 7. 2019.)



Najčitanije

magazine

Novi broj tjednika Informator

Broj 6584-6585 od 22. 07. 2019.

Pogledaj teme broja

Savjetovanja