Obuljen Koržinek zastupnicima EP-a poručila da podrže Direktivu o zaštiti autorskih prava

Uoči glasovanja u Europskom parlamentu (EP) o prijedlogu Direktive o zaštiti autorskih prava na jedinstvenom digitalnom tržištu sljedeći tjedan, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nakon sastanka s predstavnicima kulturnog i kreativnog sektora pozvala je zastupnike Europskog parlamenta da podrže stavove autora i kreativaca glasujući za usvajanje Direktive.

Europski parlament sljedeći tjedan glasuje o Direktivi oko čijih se članaka 11. i 13., koji daju pravo medijskim izdavačima da monetiziraju svoje sadržaje na internetskim stranicama, vodilo žestoko lobiranje između medijskih kuća i kreativne industrije te internetskih tehnodivova.
Ministrica Obuljen Koržinek sastala se u četvrtak tim povodom s predstavnicima Hrvatskog društva skladatelja (HDS), Hrvatske glazbene unije (HGU), Hrvatske diskografske udruge (HDU), Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC ) i Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP).
"Pozivamo europarlamentarce da podrže ovu Direktivu te da slijede stav autora i kreativaca te da podrže ono što i oni smatraju da je dobro za kreativnu industriju", izjavila je Obuljen Koržinek medijima nakon sastanka.
Dodala je da je Vlada tijekom cijelog rada na Direktivi bila uz stavove hrvatskih autora i kreativaca.
"Pred nama je glasanje o tekstu koji je iznimno balansiran, koji će primjereno zaštiti autore na digitalnom tržištu, a istovremeno u određenom dijelu osigurati liberalniji pristup sadržajima zaštićenim autorskim pravima za potrebe obrazovanja", izjavila je ministrica.
Potvrdila je da ima saznanja da će članovi Europske pučke stranke, u čijem zastupničkom klubu su i HDZ-ovi europarlamentarci, glasati za Direktivu. 


(HINA, 21. 3. 2019.)Najčitanije

magazine

Novi broj tjednika Informator

Broj 6580-6581 od 24. 06. 2019.

Pogledaj teme broja

Savjetovanja