Kina otvorena za nove trgovinske pregovore s SAD-om

Kina je otvorena za nove trgovinske pregovore s Washingtonom, no ne najavljuje ništa glede mogućeg susreta kineskih i američkih čelnika na forumu G20 ovog mjeseca, priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak.

Američki predsjednik Donald Trump nekoliko je puta kazao da se priprema za susret s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u sklopu susreta G20 u Osaki koncem lipnja, no Kina to nije potvrdila.
Američki ministar financije Steven Mnunchin rekao je u subotu kako susret čelnika ima neke paralele sa sastankom na vrhu u Buenos Airesu prošloga prosinca, nakon kojeg je Washington odgodio povećanje carina, a dvije strane nastavile pregovore.
Geng Shuang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, obraćajući se za medijima u Pekingu, ponovno nije potvrdio takav susret.
No Geng i Kina su primijetili kako je američka strana nedavno u više navrata istaknula kako se nada susretu Trumpa i Xi Jinpinga.
"Ukoliko o tome bude konkretnih vijesti, Kina će to obznaniti na vrijeme", rekao je Geng.
Glede trgovinskog spora i pregovora, pozicija Kine je vrlo jasna, dodao je.
"Kina ne želi sudjelovati u trgovinskom ratu, ali ga se i ne boji. Ukoliko američka strana želi imati ravnopravne razgovore, tada su naša vrata otvorena. Ukoliko američka strana inzistira na eskaliranju trgovinskih napetosti, mi ćemo čvrsto odgovoriti i boriti se do kraja", rekao je Geng.


(HINA, 10. 6. 2019.)Najčitanije