Izmjenama zakona socijalni radnici dobit će status službene osobe i bolju fizičku zaštitu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je jučer sastanak s predstavnicima komora i udruga socijalnih radnika te sindikata zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi u Hrvatskoj, na kojem je sudjelovala i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

Status službene osobe, iskorak u fizičkoj zaštiti, bolja međuresorna suradnja

Napomenuo je da u Hrvatskoj ima oko dvije i pol tisuće socijalnih radnika, dok ukupan broj ljudi koji se bave ovom problematikom uključuje sedam i pol tisuća djelatnika koji brinu o zaista ogromnom broju korisnika socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj.
"Želim im zahvaliti na njihovome radu i iskazati poštovanje prema onome što rade u okviru svoje profesije. Ponukani ovim teškim incidentom, zaključili smo da postoji nekoliko područja u kojima možemo poboljšati i unaprijediti sustav.
Prvi su izmjene Kaznenoga zakona,  koje su već u pripremi, a stručnim bi radnicima u sustavu socijalne skrbi  osigurale status službene osobe. Time bi se, vjerujem, ovakve situacije i fizičkih napada i prijetnji sigurno smanjile.
Drugo je da učinimo iskorake u sustavu fizičke zaštite u centrima za socijalnu skrb jer se dogodio ovakav slučaj ubojstva i prije skoro 20 godina u Splitu i tada su poduzete određene mjere, no očito da se to pokazuje nedovoljnim.
Također, smatram da moramo ozbiljno poboljšati međuresornu suradnju jer, da bio ovaj sustav na dobrobit korisnika socijalne skrbi kvalitetno funkcionirao, bitno je da su responzivni svi akteri u nizu, bilo da je riječ o obrazovnom, zdravstvenom sustavu ili o centrima za socijalnu skrb", naveo je predsjednik Vlade Plenković, dodajući da samo ukoliko svi, a naročito stručni radnici u sustavu imaju cjelovitu informaciju o pojedinim slučajevima, može se donijeti i adekvatna procjena rizika te prijedlog daljnjega postupanja.

Primjeren rok za zasluženo poboljšanje uvjeta rada socijalnih radnika

"Na tome tragu, moramo vidjeti što se još može učiniti na unaprjeđenju akata koji reguliraju ovu materiju, bilo na razini zakonskih ili podzakonskih akata, kako bi se precizirale nadležnosti različitih dionika u procesu", najavio je Plenković.
Naglasio je da će Vlada RH u dijalogu  s udrugama, sindikatima i komorama, a naravno na inicijativu i prijedlog nadležne ministrice, sve potrebne promjene i iskorake napraviti u primjerenom roku kako bismo poslali poruku koja će ići i na dobrobit korisnika socijalne skrbi i ujedno poboljšati sam
status i položaj u ovom sustavu društvene solidarnosti koji zaslužuju i trebaju imati djelatnici koji se bave socijalnom skrbi.

Predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić izrazila je zadovoljstvo konstruktivnim i kvalitetnim razgovorom na kojem se uspjelo ukazati na sve probleme s kojima se suočavaju socijalni radnici. Karačić vjeruje da se radi o prijelomnom trenutku u pogledu percepcije socijalne skrbi u javnosti.
"Bavimo se odgovornom, teškom djelatnošću koja ne može biti uspješna bez podrške politike", kazala je, navodeći da su dogovorene žurne zakonodavne promjene, ponajprije one koje će socijalnim radnicima osigurati status službenih osoba.
"Žao mi je što je moralo doći do ovako teške situacije da bismo se okupili svi za istim stolom, ali vjerujem da će, od danas nadalje, sve ići u pozitivnom smjeru", kazala je.

Ministrica Nada Murganić napomenula je da se socijalni radnici svakodnevno susreću s prijetnjama koje se često niti ne prijavljuju, ističući važnost podrške premijera i odgovornost svih društvenih aktera.
"Pitamo se do koje mjere ćemo moći biti dovoljno stabilni da budemo na usluzi građanima i provodimo ovlasti koje nam je država dala. Od jutros u dva centra je prijavljeno da je bilo razbijanja stakla, prijetnji i slično. Ističemo da svakodnevno primamo prijetnje i nije dobro da smo prihvatili to kao dio posla, pa prijetnje ne prijavljujemo. Sindikat je već rekao da je 70 posto radnika doživjelo ili prijetnje ili napad".
Dodala je da se radi o ekstremnoj situaciji koja se više ne smije ponoviti.
"Važno nam je jačanje djelatnosti kako bi radnici imali neku zakonsku satisfakciju. Imamo problem s neadekvatnim prostorom, materijalnim statusom zaposlenika. Mi imamo neke planove za ubuduće, ali nam je ovo što je danas dogovoreno veoma važno", istaknula je.


(VLADA RH, 10. 7. 2019.)Najčitanije

magazine

Novi broj tjednika Informator

Broj 6584-6585 od 22. 07. 2019.

Pogledaj teme broja

Savjetovanja