Hrvatski sabor u petak o parničnom postupku

Saborski zastupnici će u petak, zadnjeg dana aktualne sjednice, raspravljati o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku kojima Vlada želi ubrzati sudske postupke te utvrditi jedinstvenu sudsku praksu u sličnim predmetima.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković naveo je da se navedenim zakonskim izmjenama propisuje kako su, uz državna tijela poput tužitelja, sudskih vještaka i stečajnih upravitelja i odvjetnici koji zastupaju stranke u postupku sa sudom dužni komunicirati u elektroničkom obliku.
Izmjenama se također redefinira sustav revizije – pravnog lijeka o kojem odlučuje Vrhovni sud, a temeljem čijih se odluka ujednačava sudska praksa i osigurava jedinstvena primjena prava na području države.
Uvodi se i postupak oglednog spora, a odnosi se na one postupke - kojih ima dosta pred općinskim sudovima - koji se temelje na sličnom činjeničnom stanju i jednakoj pravnoj osnovi.
Izmjenama se predlaže i propisivanje načina na koji sud treba obračunati troškove u slučaju djelomičnog uspjeha stranaka u sporu kako bi se olakšao sudski posao u dijelu računanja troškova, ali i radi formiranja jedinstvene sudske prakse.
Na dnevnom redu Sabora u petak su i izmjene Zakona o sustavu unutarnjih kontrola u javnom sektoru kojima je cilj unaprijediti područje vezano uz poduzimanje radnji protiv nepravilnosti. Izmjenama se jasnije definiraju obveznici imenovanja osobe za nepravilnosti i pojam nepravilnosti , preciznije definira uloga osoba za nepravilnosti te propisuju rokovi za dostavu izvješća o nepravilnostima i prekršajne odredbe.
Raspravom o dva zakonska prijedloga Hrvatski sabor će zaključiti aktualnu sjednicu koja traje od sredine siječnja, a zastupnici će se u saborske klupe vratiti nakon Uskrsa.


(HINA, 11. 4. 2019.)Najčitanije

magazine

Novi broj tjednika Informator

Broj 6580-6581 od 24. 06. 2019.

Pogledaj teme broja

Savjetovanja