Francuska i Njemačka za produbljivanje sporazuma o pomirenju radi učvršćivanja EU

Francuska i Njemačka dogovorile su se da će produbiti poslijeratni sporazum o pomirenju iz 1963. godine kako bi pokazale da je glavna osovina Europske unije i dalje snažna te se suprotstavile jačanju euroskepticizma i nacionalizma koji se pojavio među članicama.

Prošireni Elizejski sporazum koje su odobrile njemačka i francuska vlada potpisat će 22. siječnja njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron u njemačkom graničnom gradu Aachenu, povijesnom simbolu europskog zajedništva.
"Obje države će produbiti svoju suradnju u vanjskoj politici, obrani, unutarnjoj i vanjskoj sigurnosti te razvoju i istovremeno raditi na osnaživanju sposobnosti Europe da djeluje samostalno", stoji u sporazumu u koji je uvid imao Reuters.
U Parizu je ured Emmanuela Macrona naglasio kako će proširenje Elizejskog sporazuma pomoći dvjema državama da se suoče s "izazovima 21. stoljeća".
"(Mi) predviđamo produbljenje naših napora u korist sigurnosti i prosperiteta naših naroda u okviru Europe koja je još više suverena, ujedinjena i demokratska", stoji u sporazumu.
Proširenje sporazuma, dogovoreno u proteklih godinu dana i bez previše detalja, propisuje da će jedan od prioriteta francusko-njemačke diplomacije biti da Njemačka bude prihvaćena kao stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.
Njemačka već godinama traži jačanje statusa u Vijeću sigurnosti, kojemu pripadaju njezini najbliži saveznici Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska. 
Potvrđujući da prioriteti i Francuske i Njemačke i dalje ostaju EU i NATO, sporazum također signalizira da će se Berlin i Pariz boriti protiv napora nekih nacionalističkih političara u Europi koji umanjuju utjecaj Unije.
U srijedu, talijanski krajnje desno orijentirani potpredsjednik vlade Matteo Salvini rekao je kako želi da Italija i Poljska ujedine snage kako bi preoblikovale Europu, u pokušaju da stvore euroskeptični savez uoči europskih parlamentarnih izbora u svibnju.
"Njemačka i Francuska jasno naglašavaju, da ako želimo riješiti buduće probleme, trebamo više, a ne manje zajedništva i suradnje", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.
U svjetlu velikih izazova koje predstavljaju predsjednik Donald Trumpa u SAD-u te u EU-u vlade Italije, Poljske, i Mađarske, Merkel i Macron žele zaustaviti prodor euroskeptičnih stranaka na predstojećim euro izborima.
Sporazum nadalje naglašava blisku suradnju između nacionalnih obavještajnih službi i policije u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala, kao i suradnju na produbljivanju integracije dviju ekonomija prema njemačko-francuskom ekonomskom području sa zajedničkim pravilima.
Druga područja suradnje uključuju kulturu, zdravstveni sustav, inovacije i promet.
Aachen, mjesto potpisivanja sporazuma, bio je rezidencija Karla Velikog, često nazivanog "ocem Europe" jer je uspio ujediniti dobar dio zapadne Europe početkom 9. stoljeća.


(HINA, 9. 1. 2019.)Najčitanije