Francuska i Njemačka za produbljivanje sporazuma o pomirenju radi učvršćivanja EU

Francuska i Njemačka dogovorile su se da će produbiti poslijeratni sporazum o pomirenju iz 1963. godine kako bi pokazale da je glavna osovina Europske unije i dalje snažna te se suprotstavile jačanju euroskepticizma i nacionalizma koji se pojavio među članicama.

Prošireni Elizejski sporazum koje su odobrile njemačka i francuska vlada potpisat će 22. siječnja njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron u njemačkom graničnom gradu Aachenu, povijesnom simbolu europskog zajedništva.
"Obje države će produbiti svoju suradnju u vanjskoj politici, obrani, unutarnjoj i vanjskoj sigurnosti te razvoju i istovremeno raditi na osnaživanju sposobnosti Europe da djeluje samostalno", stoji u sporazumu u koji je uvid imao Reuters.
U Parizu je ured Emmanuela Macrona naglasio kako će proširenje Elizejskog sporazuma pomoći dvjema državama da se suoče s "izazovima 21. stoljeća".
"(Mi) predviđamo produbljenje naših napora u korist sigurnosti i prosperiteta naših naroda u okviru Europe koja je još više suverena, ujedinjena i demokratska", stoji u sporazumu.
Proširenje sporazuma, dogovoreno u proteklih godinu dana i bez previše detalja, propisuje da će jedan od prioriteta francusko-njemačke diplomacije biti da Njemačka bude prihvaćena kao stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.
Njemačka već godinama traži jačanje statusa u Vijeću sigurnosti, kojemu pripadaju njezini najbliži saveznici Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska. 
Potvrđujući da prioriteti i Francuske i Njemačke i dalje ostaju EU i NATO, sporazum također signalizira da će se Berlin i Pariz boriti protiv napora nekih nacionalističkih političara u Europi koji umanjuju utjecaj Unije.
U srijedu, talijanski krajnje desno orijentirani potpredsjednik vlade Matteo Salvini rekao je kako želi da Italija i Poljska ujedine snage kako bi preoblikovale Europu, u pokušaju da stvore euroskeptični savez uoči europskih parlamentarnih izbora u svibnju.
"Njemačka i Francuska jasno naglašavaju, da ako želimo riješiti buduće probleme, trebamo više, a ne manje zajedništva i suradnje", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.
U svjetlu velikih izazova koje predstavljaju predsjednik Donald Trumpa u SAD-u te u EU-u vlade Italije, Poljske, i Mađarske, Merkel i Macron žele zaustaviti prodor euroskeptičnih stranaka na predstojećim euro izborima.
Sporazum nadalje naglašava blisku suradnju između nacionalnih obavještajnih službi i policije u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala, kao i suradnju na produbljivanju integracije dviju ekonomija prema njemačko-francuskom ekonomskom području sa zajedničkim pravilima.
Druga područja suradnje uključuju kulturu, zdravstveni sustav, inovacije i promet.
Aachen, mjesto potpisivanja sporazuma, bio je rezidencija Karla Velikog, često nazivanog "ocem Europe" jer je uspio ujediniti dobar dio zapadne Europe početkom 9. stoljeća.


(HINA, 9. 1. 2019.)Najčitanije

magazine

Novi broj tjednika Informator

Broj 6580-6581 od 24. 06. 2019.

Pogledaj teme broja

Savjetovanja