EU razmatra mogućnost provjere izbjegavanja poreza u zemljama-članicama - dužnosnica

Europska unija razmatra mogućnost provjere izbjegavanja poreza u zemljama članicama kako bi utvrdila trebaju li biti uključene na crnu listu poreznih oaza, izjavila je čelnica europske skupine za praćenje porezne evazije.

U prosincu prošle godine Bruxelles je sastavio crnu listu zemalja i teritorija čiji porezni propisi i praksa po njegovoj ocjeni nisu u skladu s europskim standardima. Prvotno je lista uključivala 17 zemalja da bi se u međuvremenu njihov broj smanjio na šest.
Taj popis uključuje Namibiju, Samou, Trinidad i Tobago i tri američka teritorija - Guam, Američku Samou i Djevičanske otoke.
Zemlje i teritoriji uvršteni na crnu listu riskiraju narušeni ugled i strože kontrole financijskih transakcija s EU-om, ali ne i sankcije, napominje Reuters.
EU je sastavio svoju listu budući da ispitivanje izbjegavanja poreza na globalnoj razini nije obuhvatilo njegovih 28 članica unatoč pozivima zakonodavaca i aktivista da se utvrdi treba li zemlje poput Luksemburga, Malte, Irske i Nizozemske zbog poreznih propisa svrstati u kategoriju poreznih oaza.
Stoga je austrijsko predsjedateljstvo EU-a odlučilo razmotriti mogućnost izmjene mandata skupine koja je svojedobno snimila stanje u zemljama EU-a i redovno ažurira listu poreznih lista.
„Raspravlja se o snimanju stanja u zemljama članica EU po istim kriterijima, u kontekstu izmjene mandata radne skupine koja je sastavila kodeks ponašanja (u poreznim pitanjima)”, izjavila je predstavnica skupine Fabrizia Lapecorella pred posebnim odborom Europskog parlamenta za poreznu evaziju.
Provjera je provedena nakon što je otkriveno da su kompanije i bogati pojedinci naveliko koristili mehanizme za izbjegavanje poreza kako bi smanjili porezne obveze.
Prema smjernicama EU, zemlje i teritoriji obuhvaćeni provjerom moraju dokazati da „nemaju povlaštene porezne mjere koje bi se mogle smatrati štetnima” i koje podupiru kreiranje struktura usmjerenih na privlačenje dobiti ostvarene u drugim državama.
Promjene europskih poreznih propisa zahtijevaju podršku svih 28 država članica.


(HINA, 11. 10. 2018.)Najčitanije