EU nakon brexita i proračun Europske unije među prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a 2020. godine

Hrvatska će predsjedanje Vijećem EU-a preuzeti u prvoj polovici 2020. godine, a naglasak će biti na učincima Brexita, proračunu Europske unije i višegodišnjem financijskom okviru, istaknuo je u srijedu veleposlanik Gordan Markotić na predavanju u palači Dverce.

Hrvatska će šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije preuzeti 1. siječnja 2020. godine, što će se svečano obilježiti dva tjedna kasnije, 15. siječnja. Brexit je utjecao na redoslijed zemalja pa će se Hrvatska, ranije nego što je trebala, naći u ulozi predsjedavatelja i zajedno s Rumunjskom i Finskom činiti predsjedavajući trio. 
Posljedice izlaska Velike Britanije iz Europske unije bit će među glavnim prioritetima predsjedanja, a veleposlanik Gordan Markotić je uz Brexit naveo još proračun EU-a i višegodišnji financijski okvir. Hrvatskoj će dodatni izazov predstavljati novi sastav europskih institucija nakon održavanja izbora u svibnju 2019. godine. 
Gospodarski rast i zapošljavanje, jačanje unutarnje i vanjske sigurnosti EU-a, energetska i prometna povezanost i proširenje Europske unije prioriteti su od hrvatskog interesa predsjedanja Vijećem EU-a koje je uz Europski parlament glavno tijelo koje donosi odluke. Pri tome bi se trebao staviti naglasak na nezaposlenost mladih u zemlji, pristupanje Hrvatske Schengenu, jačanje prometnih koridora i širenje Europske unije na Zapadni Balkan. 
Za troškove predsjedanja, Hrvatska bi trebala unutar državnog proračuna osigurati između 60 i 70 milijuna eura. Prije siječnja 2020. održat će se osposobljavanje za stotine osoba koje će raditi na projektu, uključujući ministre, za što je Hrvatska dobila 1,2 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda. 
Kao model predsjedanja izabran je "bruxelleski model" pa će se većina sastanaka, oko 1400, održavati u Bruxellesu, a u Hrvatskoj summit(i), neformalni sastanci Vijeća na ministarskoj razini, neformalni ekspertni sastanci i konferencije. "Predsjedanje je pothvat generacije. Sljedeći put ćemo doći na red iza 2030. godine", istaknuo je veleposlanik Markotić.
Markotić je naveo da se tijekom šest mjeseci hrvatskog predsjedanja očekuje dodatnih 35 tisuća noćenja, što može biti samo poticaj Hrvatskoj kao turističkoj zemlji i dodao da su u procesu kreiranja brojni kulturni programi s obzirom da je u istoj godini Rijeka izabrana za europsku prijestolnicu kulture. 

 
(HINA, 13. 09. 2018.)Najčitanije