Obvezno pravo - Posebni dio II.

Izvanugovorni obvezni odnosi

260,00 kn
Biblioteka: Komentari zakona
Područje: Obvezno pravo
Autor: Grupa autora:
Loris Belanić
Maja Bukovac Puvača
Zvonimir Slakoper
Broj stranica: 310
Format cm (visina x širina):  24 x 17
Uvez: tvrdi
Šifra izdanja 05720001


Opis

Istražujući hrvatsku literaturu o obveznom pravu, prije desetak godina, uvidjeli smo postojanje potrebe čak nužde za izdavanjem sustavnog i podrobnijeg prikaza obveznog prava, koji bi studentima prava omogućio kvalitetnije razumijevanje i lakšu pripremu ispita, a zainteresiranim kolegama praktičarima upotpunio njihove poglede, prikazao relevantniju sudsku praksu i dao putokaze u rješavanju svakodnevnih pitanja.
Logičan redoslijed podrazumijevao je da se prvo prikažu opći dio građanskog prava i opći dio obveznog prava, te je 2009. objavljena prva knjiga: »Obvezno pravo – opći dio«. Nakon toga je 2012. uslijedilo »Obvezno pravo – posebni dio I.«, u kojem su prikazani pojedini ugovori općeg obveznog prava, tj. ugovori koji ne pripadaju posebnim pravnim područjima, kao što su turističko i bankarsko pravo.
Objavom knjige »Obvezno pravo – posebni dio II. – izvanugovorne obveze« – zaokružuje se cjelina i završava rad započet prije desetak godina. Redaktor koji je pisanjem i poticanjem drugih autora sudjelovao u stvaranju svih triju knjiga, iznimno je sretan što je tako mogao pridonijeti da literatura, nužna za studij obveznog prava, bude bogatija i zahvaljuje entuzijastima koji su pišući, i na druge načine, sudjelovali u radu. Posebno je sretan zato što su knjige objavljene usprkos društvenoj klimi i politici, koje se sigurno mogu ocijeniti ne samo kao krajnje nepoticajne za ozbiljan, sustavan i dugoročan rad, nego i kao čimbenici koji takav rad sprječavaju. Također, veseli ga činjenica što je u radu sudjelovalo više autora specijaliziranih za pojedine djelove obveznog prava, posebno s Pravnog fakulteta u Rijeci, koji je i njegova matična ustanova.
Nadamo se da će u budućnosti biti promijenjena vladajuća praksa u kojoj samo vlastiti udžbenici mogu biti preporučeni kao literatura, te da Obvezno pravo I. – III. neće koristiti samo Katedra za građansko pravo Pravnog fakulteta u Rijeci.
Izv. prof. dr. sc. Maja Bukovac Puvača autorica je sljedećih dijelova:
- poslovodstva bez naloga,
- pretpostavke izvanugovorne odgovornosti za štetu – osim isključenja protupravnosti i krivnje počinitelja
- obveza popravljanja štete – osim uvod i više štetnika kao dužnici
- i stjecanje bez osnove.
Prof. dr. sc. Zvonimir Slakoper autor je sljedećih dijelova:
- uvoda – osim usklađivanja pravila za izvanugovorne obveze u pravu EU
- uvod u izvanugovornu odgovornost za štetu,
- isključenje protupravnosti, krivnja počinitelja,
- sažetak glavnih razlika između odgovornosti prema kriteriju krivnje i kriteriju uzročnosti,
- obveza popravljanja štete
- uvod i više štetnika kao dužnici.
Doc. dr. sc. Loris Belanić autor je sljedećih dijelova:
- usklađivanja pravila za izvanugovorne obveze u pravu EU i slučajevi odgovornosti za štetu bez krivnje.
Onima koji će sudjelovati u 2. i idućim izdanjima za koja se nadamo da će slijediti želimo da napišu i objave tekstove koji su kvalitetniji od tekstova objavljenih u Obveznom pravu I. – III.