Https://ir.bambooapp.eu/r/eyjpbwfnzsi6imh0dhbzoi8vczmuzxuty2vudhjhbc0xlmftyxpvbmf3cy5jb20vbm92as1pbmzvcm1hdg9ylziwmtgvmduvmdkvmdgvmgezyjk5n2qwy2i3mtlmmdcwodu0zjc5ndrimtbkodk4mzfiyzljyi5qcgcilcjzaxplijozntb90bbfAgent prodaje nekretnina

210,00 kn
Biblioteka: Izdanja drugih nakladnika
Područje: Vlasničkopravni odnosi
Autor: Grupa autora:
Gordana Jakobović
Damir Kontrec
Arna Šebalj
Tomislav Zorić
Ante Pleš
Jasna Mihatović Gluić
Snježana Voučko
Davor Trupković
Zdenko Rajgl
Boris Pintar
Igor Njegovan
Broj stranica: 312
Format cm (visina x širina):  24 x 17
Uvez: meki
Šifra izdanja BLP-1


Opis

NEKRETNINA, što je to?
U Rječniku hrvatskog jezika Vladimira Anića (“Novi liber”, 1991.) stoji sljedeće pojašnjenje: „Nekretnina je jedinica nepokretne imovine, imovina koja se ne može prenositi s mjesta na mjesto“. Nekretnina svima nama znači život, osiguranje egzistencije stanovanja naše obitelji, ali i prestiž u mjestu i načinu stanovanja. Kako se odlučiti kada, što i gdje kupiti? Odluka o kupnji i prodaji velikoj većini ljudi zadaje i silne probleme te iziskuje dodatna znanja ili pomoć onih koji to imaju i ovlašteni su za pružanje pomoći u tim poslovima. Uglavnom se sve kupnje vežu uz određene prodaje u kojima prodavatelj, a potom kupac nastoji što bolje prodati kako bi potom što više kupio. Ovo znači da svoju nekretninu u prodaji nastoji prodati što skuplje kako bi pribavio što više sredstava za kupnju, u pravilu, veće ili čak i dvije približno iste nekretnine. Često prisutna nerealnost u donošenju odluke o visini cijene kod prodaje, svaku takvu prodaju u pravilu produži za barem dvostruko više vremena od onog za koje bi se prodaja mogla obaviti.

Kupnja, kao izuzetno specifičan dio ovog posla, ima svoje posebne draži, osobito kad imate kupca koji doista zna što, gdje i kakve kvalitete hoće. Takva stranka je u pravilu već upućena u sve lokacije, vrstu gradnje, čak i cijene. Naravno, najljepše je kad stranka ima, po mogućnosti, i gotovinu. U kupoprodajama su danas svi toga svjesni, jer gotov novac ima poseban značaj i cijenu. No da bi ovo sve ovako glatko teklo, prijeko je potrebno obaviti određene provjere nekretnine, tj. vlasništva onoga što se prodaje. Danas u pravilu znatna većina ima sređene dokumente, ali ima i dobar broj onih koji čekaju svoj upis na gruntovnicama sudova, i to po godinu i više dana nakon obavljene legalizacije. Zapravo, moglo bi se postaviti i pitanje: što je zapravo sa upisima legalizirinaih nekretnina?

Zašto nije obavljena izmjena i Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima koja bi omogućila upisivanje u zemljišne knjige legaliziranog, a ne neka "izvrdavanja" zakona ovisno o domišljatosti odvjetnika i referenata po zemljišnoknjižnim odjelima koji umjesto upisa upravo legaliziranog traže izrade "specijalnih" ugovora o zajedničkoj gradnji nečega već izgrađenog. Zaista vrlo zapanjujuća situacija na koju se svi oglušuju, od nadležnog ministarstva ali i voditelja zemljišnoknjižnih odjela sudova. Stoga savjetujem svima: prepustite to stručnim osobama, onima koji su provjereni u tom poslu, koji surađuju s odvjetnicima, tvrtkama i agencijama, pa i ljudima provjerenim u toj djelatnosti.

Ništa nije toliko skupo kao loše i nestručno izrađeni ugovori, gruntovno neuknjiženi cijeli objekti, neprovjereni zemljišnoknjižni izvadci - vlasnički listovi, te eventualni tereti upisani na njima. A upravo ti tereti predstavljaju velike probleme mnogim investitorima koji baš zbog njih ne uspijevaju i po nekoliko godina prodati svoje gotove nekretnine. I tu su najveće "zamke" za kupce. Zato svaka vaša odluka o prodaji ili kupnji, a to je izuzetno značajan korak, mora sadržavati i odluku o stručnoj osobi, tvrtki ili agenciji koja će vaše zahtjeve moći pratiti te koja će vam pružiti najveću sigurnost u tom poslu. Odluka je doista samo vaša, ali i posljedice. Osnovno polazište za izradu ovog stručnog priručnika je omogućiti djelatnicima tvrtki i agencija kao i svima onima koji imaju interesa za ovu djelatnost, postizanje određene razine stručne osposobljenosti i istodobno stjecanje nekih specijalističkih znanja koja će, uz primjere iz prakse, omogućiti povećanu djelotvornost, stručnost i samostalnost izvršavanja raznih poslova i zadataka u posredovanju u prometu nekretninama.

Uredništvo

Arna Šebalj, dipl. iur.