Informator broj 6519 od 23. 04. 2018.

U novom broju

Uvodnik

Međubankovne naknade u novoj praksi Suda Europske unije

Sud Europske unije donio je dvije dalekosežne presude glede situacija u kojima se, za potrebe primjene određenih propisa Unije o platnom prometu, tzv. trostrane kartične platne sheme (poput American Expressa i Dinersa), prema svojim učincima izjednačavaju s četverostranim kartičnim platnim shemama (poput MasterCarda i Vise).
Međubankovne naknade za kartične platne transakcije dulje su vrijeme bile predmet promatranja Europske komisije, koja je u predmetima Mastercard i Visa utvrdila da su postojeće međubankovne naknade previsoke i suprotne propisima o tržišnom natjecanju. S obzirom na zanimljivost ove problematike s raznih aspekata, u nastavku teksta donosimo više pojedinosti.
Autor: Danijel Stanković, pravnik lingvist na Sudu Europske unije u Luxembourgu; LL.M. Finance (Institute for Law and Finance, Goethe-Universität, Frankfurt am Main); LL.M. de droit français et de droit européen (Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne); polaznik poslijediplomskog doktorskog studija iz europskog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Autor u ovom članku iznosi svoja stajališta, koja ni na koji način ne predstavljaju službeno stajalište Suda Europske unije, na kojem trenutačno radi.

Sentence

Vi pitate - mi odgovaramo