Informator broj 6502-6503 od 25. 12. 2017.

U novom broju

Uvodnik

Riječ glavne urednice
Drage čitateljice i čitatelji Informatora!

Božić je. Domovi su svečani, okićeni, a zrak je ispunjen mirisom kolača. Obitelj se skuplja da u zajedništvu proslavi ovaj kršćanski blagdan mira, ufanja, ljubavi, vjere, tolerancije i svih onih vrijednosti na kojima jednako počivaju i islam, budizam ili hebrejstvo.
Danas, kada mi, građani Hrvatske, imamo tu privilegiju za Božić živjeti u miru i slobodi, u različitim krajevima svijeta drugi vape za slobodom i bježe iz svojih stoljetnih domova da bi živjeli u miru. Njihovo dostojanstvo se gazi, a u ime vjere, ali i porad zarade i političke moći ubija ih se, proganja, izrabljuje i iskorištava. U 21. stoljeću, ratovi ne jenjavaju, a ljudi u potrazi za sigurnošću, umjesto u boljem svijetu postaju roblje. Svijet danas živi podijeljen na one koji gaze druge i one kojih se gazi. Na one koji imaju slobodu i one koji je nemaju. Na one koji imaju mogućnost živjeti od svog rada i one koji je nemaju.
U tom svijetu podjela i Hrvatska živi u svojim podjelama. Umjesto da na teško stečenoj slobodi i postignutom miru nadograđujemo vrijednosti koje smo branili s nadom da ćemo u svojoj državi imati bolje i pravednije društvo, mi ih rušimo trvenjem oko onih koji su rušili najvišu svetinju među njima – ljudsko dostojanstvo.
Zato, za Božić, koji nas okuplja, veseli, blagosilja, nosi ljubav, poruke mira i tolerancije, podsjetimo se vrijednosti koje su naši ustavotvorci utkali u Božićni Ustav 1990.
Podsjetimo se da su na Božić odlučili izgraditi društvo mira, slobode, jednakosti, društvo u kojem nema jedne partije i jednog načina razmišljanja, društvo čije su najviše ustavne vrednote one na kojima počiva cijelo čovječanstvo. Podsjetimo se da ih treba živjeti sada i sutra i da one ne mogu rasti ako ih truju podjele.
Za Božić, želim svima nama da u 2018. živimo i njegujemo vrijednosti koje su naši ustavotvorci s vizijom pisali, naši branitelji svojim životima štitili kako bi naša djeca i generacije iza njih u njima uživali.
Čestit Božić i Sretna Vam Nova godina!
Slavica Banić, glavna urednica

Sentence

Vi pitate - mi odgovaramo